IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Препоръчаха трета доза ваксина на Pfizer срещу COVID при рискови групи и у нас

Мутафчийски и още 11 медици от ВМА си поставиха трета доза ваксина срещу коронавируса

16:34 | 24.09.21 г.
<p>
	Директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски и още 11 медици негови колеги си поставиха трета доза от ваксината срещу коронавирус. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски и още 11 медици негови колеги си поставиха трета доза от ваксината срещу коронавирус. Снимка: БГНЕС

Трета доза на ваксина срещу COVID-19 вече се поставя и в България. Още няма официална заповед за това, но късно снощи бяха публикувани препоръки от Министерството на здравеопазването да се прилага трета доза от ваксината на Pfizer.

Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложи насоки за прилагане на допълнителна (известна още като бустер) доза ваксина срещу COVID-19 в България на рискови групи от населението, като прилагането на ваксината ще бъде по желание на гражданите.

От Министерството на здравеопазването препоръчват трета доза на имунокомпрометирани лица - с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити; лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия; на лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип; на медицински персонал с висок риск от заразяване; на лица над 65 години; на лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл. 

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза; преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината; ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит.

Желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Предлага се допълнителната доза да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech поради подадена от производителя заявка за одобрение за прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции и медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години. При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски и още 11 медици негови колеги си поставиха трета доза от ваксината срещу коронавирус, предаде БГНЕС.

„Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла”, да си поставя и „трета”, заяви проф. Мутафчийски.

„Не остана човек, който да не се е „сблъскал” с вируса – лично или чрез свои близки и приятели. Всеки ден виждам колегите си в инфекциозната клиника, които се научихме да разпознаваме по силуетите им. Те забравиха какво е да работят без тежкото защитно облекло. Но в очите им все още се чете надежда, че хората ще си върнат вярата в науката и че заедно ще се спечелим тази война!“, добави директорът на ВМА.

В момента 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID зоните на ВМА са неваксинирани, заявяват от лечебното заведение и напомнят, че ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване.

Американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри прилагането на подсилваща доза от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/Biontech за лицата над 65-годишна възраст и за определени американци в по-висок риск. Третата доза ще бъде поставяна поне шест месеца след втората доза. Разрешава се поставянето на подсилваща доза и на хора, които са в риск от тежко заболяване, както и на онези, чиято професия ги поставя в риск.

Румъния започва прилагането на трета доза от ваксината срещу COVID-19 от 28 септември. Право на трета доза ще имат всички, които са получили втора доза, от която и да е от ваксините на Pfizer, Moderna или AstraZeneca преди повече от шест месеца. Подсилващата доза ще се дава само с ваксините на Pfizer и Moderna, независимо от първоначалната схема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още