IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът кани китайски инвеститори да строят тунела под Шипка

Новият мост на Дунав Никопол - Турну Мъгуреле може да бъде направен на концесия, обяви Орешарски

12:51 | 26.11.13 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Премиерът кани китайски инвеститори да строят тунела под Шипка

Китайски компании да строят някои от магистралите ни, както и други инфраструктурни съоръжения, като например тунели под Шипка и Петрохан.

Това ще предложи премиерът Пламен Орешарски по време на срещите си с китайския министър-председател Ли Къцян днес в рамките на международната среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, съобщават от правителствената пресслужба.

Припомняме, че в началото на септември по време на работното си посещение в Китайската народна република премиерът коментира, че икономическо-търговско сътрудничество между България и Китай може да бъде развивано в различни сектори, а с най-голям потенциал за китайските инвестиции е именно инфраструктурата.

Тогава стана ясно, че Китай проявява интерес конкретно към железопътни и пристанищни комплекси, както и към високотехнологични производства.

На форума в Букурещ министър-председателят е коментирал и обсъжданите вчера с румънския премиер Виктор Понта общи проекти. Един от тях е за изграждане на хидроенергиен комплекс на Дунав при Никопол – Турну Мъгуреле. С изграждането на мост и хидроцентрала на реката ще се осигури едновременно нов енергиен източник за двете страни, както и нови гранични преходи, допълват от пресцентъра.

Решение за проекта е взето преди две години, но той все още се намира в идейна фаза. „Не е много евтин този проект. Тепърва предстои да се уточнява. Мислим да го направим на концесия, за да не ангажираме публични средства”, каза министър-председателят.

Министър-председателят Пламен Орешарски потвърди интереса на България към осъществяване на съвместни инфраструктурни проекти със средствата от специалната китайска кредитна линия от 10 млрд. щатски долара.

В изказването си на Срещата на върха Китай – Централна и Източна Европа премиерът посочи, че желанието ни е да привлечем китайско участие във важни национални и регионални проекти – магистрали, жп линии, хидросъоръжения, пристанища, летища и др. Той обаче изтъкна, че за да могат държавите-членки на ЕС да се възползват от средствата по кредитната линия, е необходимо китайската страна да възприеме по-гъвкав подход по отношение на финансирането на проектите, който да е съобразен с правилата на Съюза.

Пламен Орешарски каза, че държавите-членки са ограничени във възможността си да предоставят държавни гаранции, поради което подход, който допуска реализация на проектите чрез публично-частно партньорство или концесия, би бил по-успешен.

Един от приоритетите за сътрудничество с Китай е областта на земеделието. Пекин предлага да бъде учредена асоциация за сътрудничество в агросектора - от страна на Китай и Централна и Източна Европа, както и България да бъде неин домакин. Премиерът Пламен Орешарски е приветствал китайското предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Елементарно е. Ако България си осигури финансиране сама, може да прави търгове и евентуално да строят български фирми (ако предложат най-ниска цена). Ако искаме да цоцаме от евтини китайски кредити, условието е да строят китайци. Наши фирми могат да бъдат подизпълнители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
V.At.
преди 10 години
До 1Ако една държава се равнява по псуващите бедни тя ще си остане държава на псуващите бедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
разнообразието на целите чрез разделянето им трябва да се поддържа, за да има повод за съдействие чрез редуване с ентусиазъм за ново начало ;))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Еми той човекът си призна, че е направил много грешки и си е взел поука! На следващия мандат ще се поправи! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
то да "прибираш' наличното е едно, а да си щедър с пари на заем (+лихва), друго... но заявката е за двете, като сега се набляга на второто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Да, Борисов го видяхме преди откъде намери парите - от ДПО и НЗОК. Тогава едва го спряха да не обръсти и "Сребърния фонд"... Нека да помислим, откъде щеше да намери сега парите за тунела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
pavlin375
преди 10 години
Нищо безплатно няма , просто го плащат и тия дето не го ползват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
El Guapo
преди 10 години
Борисов напролет щеше да го почне . И пари щеще да намери . И хората щяха да пътуват без да плащат . Какво значение ще има дали има тунел под шипка , когато ще има бариери и хората няма да го ползват а ще си ползват стария маршрут и ще псуват .По добре да няма тунел , поне хората няма да се дразнят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още