IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Изграждането на „Хемус“ е необратим процес

В момента няма участък от магистралите, по който да не се работи, каза Бойко Борисов

15:51 | 03.01.20 г.
<p>
	Бойко Борисов инспектира изграждането на АМ &bdquo;Хемус&ldquo; в участъка от Търговище към Шумен. <em>Снимка: МС</em></p>

Бойко Борисов инспектира изграждането на АМ „Хемус“ в участъка от Търговище към Шумен. Снимка: МС

„Всичко, което е необходимо за автомагистрала „Хемус“, сме го осигурили, така че изграждането й да е необратим процес. Ще видите, като стане готова, в Северна България каква разлика и развитие ще има“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира изграждането на АМ „Хемус“ в участъка от Търговище към Шумен.

„Много ни е красива България, но е много трудна за изграждане на пътища. Това, което най-много ме радва е, че в момента няма участък от магистралите, по който да не се работи, макар и на различни етапи“, акцентира премиерът Борисов. Той добави, че когато „Хемус“ бъде изградена, магистрала „Тракия“ ще се облекчи, което още повече ще благоприятства развитието на туризма. 

По време на инспекцията Борисов отбеляза напредъка по строежа на огромните мостови съоръжения по трасето. „След 2 месеца като дойдем, тук вече ще има поставен чакъл“, каза той, цитиран от пресслужбата на кабинета.

„От скалата път се прави! И пак - бързо се строи, няма празници, няма делници, работи се много усърдно. От Търговище до Белокопитово вече може да се минава по чакъл“, каза Борисов. Той изтъкна, че по време на строежа на магистралата, археолозите са открили уникални находки, които вече са в музеите.

Изграждането на отсечката от п.в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“ започна през 2018 г., но строителството се забави заради обжалване на отчуждителните процедури. Работеше се в участък от близо 1,5 км, където строително-монтажните работи са вече изпълнени на 95%.

Очаква се сериозен напредък и в оставащите близо 15 км от трасето. За тях бе получено разрешение за строеж в края на 2019 г. и в момента се правят насипи, изкопи, укрепване на откоси, бетонови, кофражни, армировъчни работи. Извършва се реконструкция на водопровод. Работи се и по големите съоръжения.

През 2019 г. държавната фирма „Автомагистрали“ започна  строителството и на новите 134 км от магистралата в участъка от п. в. „Боаза“ до пресичането с първокласния път Русе-Велико Търново. Очаква се АМ „Хемус“ да е готова през 2023 г.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още