IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 май

07:55 | 25.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 25 май

Ще променят закони, за да влезем в еврозоната

В. 24 часа

Измененията на българското законодателство, които да дадат допълнителна правна сигурност на ЕЦБ, може да бъдат извършени в кратък срок в периода, предшестващ присъединяването на България към еврозоната. Това е записано в официалното становище на българското финансово министерство, което ведомството разпространи във връзка с новия конвергентен доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) от сряда.

Позицията на екпертите на финансовия министър Владислав Горанов е, че българските закони са по-консервативни от европейските изисквания по отношение на освобождаването от длъжност на членове на управителния съвет на националната банка. В конвергентния доклад на ЕЦБ е отбелязано като негативно това, че Законът за противодействие на корупцията дава възможност член на управителния съвет на БНБ да бъде освобождаван от длъжност. Освен това няма изричен законов текст, който да дава възможност централен банкер да обжалва пред съд акта за своето освобождаване, са посочили от ЕЦБ.

Още една година НЗОК ще плаща на раздута болнична мрежа

В. Сега

Поредният опит да се внесе някакъв ред в здравната система се отлага. При сключването на договори за финансиране на лечебните заведения тази година здравната каса няма да се съобрази с новата национална здравна карта, съобщиха от НЗОК. Проектът на картата предвижда касата да плаща за 6000 легла за активно лечение в болниците по-малко, но това ще стане в най-добрия случай догодина.

Причината е, че здравната карта се забави и в момента тя още е на етап обществено обсъждане, тепърва предстои да се приеме от Министерския съвет и да се публикува в "Държавен вестник". Затова касата ще сключва договорите си с болниците както и миналата година, т.е. би трябвало всички, които са работили с нея през 2017 г., да получат договори и през тази, като не се взема предвид това, че според картата има излишни структури.

България крета в класация за конкурентоспособност

В. Сега

Макар и теглена от Европейския съюз и с мощната подкрепа на еврофондовете, България продължава да изостава в класацията по конкурентоспособност. Тя едва помръдва с една позиция нагоре и заема 48-о място от общо 63 страни според Годишника на световната конкурентоспособност - 2018 на Института за развитие на управлението. През миналата година страната заемаше 49-о място в класацията.

Със сегашната си позиция България остава сред най-неконкурентоспособните икономики в света, а факторите за напредък остават трайно ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка. Спрямо 2007 г., когато страната е била на 41-во място, се бележи значително влошаване. Това става ясно от анализа на българския партньор в проекта - Центъра за изследване на демокрацията.

ЕК задължи "Газпром" да продава на конкурентни цени и в Източна Европа

В. Сега

Европейската комисия и "Газпром" се споразумяха за нови правила, при които руската компания ще продава природен газ на пазарите в Централна и Източна Европа. Оповестеното вчера от ЕК решение бе определено в официално изявление от "Газпром" като "най-доброто за нормално функциониране на целия европейски газов пазар". С него руският монополист се задължава "да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа". Едновременно с това той няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток". С постигнатото споразумение "Газпром" си спестява милиардни глоби, които можеше да се наложи да плати заради обвиненията в монопол.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер обясни вчера на специална пресконференция в Брюксел, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" препятствия за свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. Сега руската компания трябва да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа, като премахне всички наложени на клиентите й ограничения по отношение на препродажбата на синьо гориво през граница.

Газпром" няма да ни търси компенсации за "Южен поток"

В. Стандарт

"Газпром" не трябва да търси компенсации от партньорите си в България за прекратяването на работата по проекта "Южен поток". Това съобщава "РИА Новости" от Брюксел, позовавайки се на информация от Европейската комисия след приключването на над 6-годишното антимонополно разследване срещу руската газова компания. Решението "Газпром" да не търси компенсации за "Южен поток" е само едно от задълженията, които ЕК налага на руския газов гигант.

Токът за бита скача средно с 1,89%

В. Стандарт

Цената на тока за бита да се увеличи средно с 1,89% от 1 юли. Това предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в свой доклад специализираната експертна работна група, която анализира цените. Най-малък скок на тока се предлага за „ЕВН България Електроснабдяване" – 1,61 на сто. Малко по-скъпо ще плащат тока от 1 юли потребителите в Западна България, където повишението за абонатите на „ЧЕЗ Електро България" ще е 1,70%. С 2.60% ще поскъпне еленергията за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби", а най-опарени от поскъпването ще са потребителите на „ЕСП Златни Пясъци" – скок от 3,53 на сто.

Половината плажове по морето без спасители

В. Монитор

Половината от плажните ивици по морето остават без стопани този туристически сезон. Причината е, че са отдалечени, труднодостъпни или не достатъчно атрактивни за потенциалните наематели. От общо 109 плажни ивици по Южното Черноморие, до момента на концесия са отдадени 56, а на практика без спасители там остават 44 плажа. По Северното неохраняеми са 23 пясъчни ивици край Варна и 13 по Добруджанското Черноморие.

Седем от тях са край Шабла, 4 – на територията на община Каварна и 2 – край Балчик. Очаква се броят им да намалее с 5, ако Министерството на туризма осигури спасителни постове на плаж „Дуранкулак", в т.ч. къмпинг „Космос", два поста на плаж „Шабленска тузла - къмпинг „Добруджа", един пост на „Русалка - голям плаж" и два - на плаж „Фиш-фиш - нов" в община Балчик. Един пост да бъде разположен и на плаж „Болата".

Проверяват всяка година качеството на хотелите и кръчмите

В. Монитор

Хотелите и кръчмите, които притежават етикет за качество, ще бъдат подложени на ежегодни проверки. Това предвиждат новите промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложението идва по-малко от месец след обнародването на последните приети корекции в същия нормативен документ.

В случай че бъдат приети, сертификатът за качество ще бъде издаван от министъра на туризма за срок от 3 години. „Чрез етикет за качество ще се удостоверява прилагането на съответните стандарти за качество на предлаганите туристически услуги“, е записано в мотивите към закона. Всички обекти, които притежават значката, пък ще бъдат включвани в специален каталог.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още