IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 февруари

08:37 | 24.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тройна среща не заличи усещането за раздор сред управляващите
В. Сега

ГЕРБ и "Обединени патриоти" направиха слаб и доста театрален опит да създадат впечатление, че са изгладили проблемите в управляващата коалиция. В Народното събрание вчера се проведе 90-минутна среща между шефа на парламентарните групи на ГЕРБ и на националистите Цветан Цветанов и Волен Сидеров и вицепремиера Валери Симеонов. От срещата отсъстваше вторият вицепремиер на патриотите Красимир Каракачанов.

След сбирката никой от участниците не пожела да отговори конкретно какви теми са обсъждани и какви договорки са постигнати. Участниците дори направиха опит да си тръгнат без всякакви коментари, но впоследствие Цветанов и Сидеров все пак спряха и говориха. Симеонов напусна с лаконичното изявление, че си тръгва "напълно объркан". За разлика от него Цветанов и Сидеров се опитаха да убедят журналистите, че всичко в коалицията е наред и че тримата са се разбрали занапред по-често да се срещат и да си говорят.

Страната ни е на четвърто място по умишлени убийства в ЕС
В. Сега

България се оказа на незавидната четвърта позиция в Европейския съюз по брой умишлени убийства. Това сочат последните данни на Евростат за 2016 г., цитирани от bTV. Коефициентът на България е 1.8 на сто хиляди души.

Пред нас са само трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония. Най-малко жертви на убийства има в Австрия, Холандия и Испания. 

Според данните на националната статистика у нас през 2016 г. са извършени 79 убийства и 26 опита за убийства. За същата година НСИ отчита 97 осъдителни присъди за извършени убийства в различни периоди, като за това са осъдени 100 души.

И 4-годишните задължително на предучилищна
В. Монитор

Задължителна предучилищна подготовка за децата от 4 – годишна възраст. Това предвижда Планът за 2018-2020 година за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, публикуван на сайта на МОН за обществено обсъждане. Предучилищното образование за хлапетата на 4 години беше заложено и в проекта на Закона за предучилищно и училищно образование, но заради общественото недоволство, в крайна сметка отпадна от документа. Сега обаче това предложение отново се поставя на дневен ред. В Стратегията е заложено задължителната детска градина за 4- годишните да се въведе до 2020 година и да обхване 90% от децата. Документът предвижда и вече съществуващи мерки като помощи за първокласници по Закона за семейни помощи за деца, безплатни учебници и занималня за учениците до 7 клас и др. 

До около месец ще е готова предпроектната разработка за 30 км трета лента по пътя Асеновград- Смолян
В. Монитор

До около месец ще е готова предпроектната разработка за строителство на трета лента по пътя Асеновград - Смолян. Това е изключително приоритетен проект за областта, която е единствената, чиято основна връзка с вътрешността на страната е по второкласен път и е най-необлагодетелствана от транспортна гледна точка. Това обяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Разработката на българо-полския консорциум, който изготвя проекта, предвижда изграждането на трета лента с дължина от близо 30 км в определени участъци от направлението. „Това ще осигури възможност за по-бързо, сигурно и безопасно осъществяване на връзката между АМ „Тракия“ и сърцето на Родопите“, посочи регионалният министър. Според него това ще повлияе изключително положително върху развитието на туризма, като основен поминък за региона, който отчита в момента ръст от 9-10% на годишна база.

КЗК засилва сътрудничеството с КЕВР
В. Стандарт

С Решение № 221/22.02.2018 г. Комисията за защита на конкуренцията прие становище по чл. 28 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) за оценка на съответствието с правилата на конкуренцията на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (ЗИДЗЕ), изготвен от Министерство на енергетиката.
Основната цел на анализа на КЗК е да се прецени доколко предлаганите изменения са в съответствие с определената в Регламент (ЕО) №1/2003 на Съвета от 16 декември 2002 г. и със Закона за защита на конкуренцията компетентност на КЗК да осъществява контрол върху поведението на участниците на енергийните пазари и да санкционира нарушаването на разпоредбите за защита на конкуренцията.

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда наАлексейПетров за пране на пари
В. Труд

Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на първа инстанция на Алексей Петров, Явор Джиджев и Теодор Дочев по дело за пране на пари и присвояване на над 3 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Преди година Софийският градски съд оправдава тримата, но прокуратурата протестира решението с мотива, че съдът е направил превратно обсъждане на доказателствата, без в същото време да се оспорват приетите по делото.
Според апелативните съдии присъдата е постановена при изяснена фактическа обстановка, като фактите са приети от съда след подробен анализ на събраните доказателства, а материалният закон е приложен правилно. “Софийски градски съд е провел пълно и задълбочено съдебно следствие, като е събрал всички относими доказателства”, се казва в мотивите на апелативния съд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още