IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 март

08:56 | 23.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България настоява пакетът "Мобилност" да остане за следващия Европарламент

В. Сега

Ще настояваме активно заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и други страни, които недоволстват от конкретни законодателни решения от пакета "Мобилност", този въпрос да се гледа в следващия парламент. Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков във връзка с възможността Европейският парламент да разгледа пакета на сесията си в Страсбург следващата седмица, предава Би Ти Ви.

Дали въпросът ще влезе в сесията на парламента в Страсбург ще стане ясно на 25 март, а ако точката не отпадне, обсъждането й ще бъде на 27 март. Никой в момента не знае, ако това бъде внесено за разглеждане, какво би могло да бъде прието и кое би било отхвърлено, каза Желязков. Той смята, че ако излезе законодателен пакет, гласуван на първо четене в пленарна зала, тогава румънското председателство изобщо не трябва да подлага на междуинституционално разглеждане - комисия, съвет и парламент, а това да остане за след това.

"Булгаргаз" ще търси евтин неруски газ

В. Сега

За пръв път в своята история "Булгаргаз" обявява конкурс за доставчик на природен газ, който не е от Русия, съобщи вчера изпълнителният директор на компанията Николай Павлов. Търгът е бил обявен още на 15 март. "В процедурата има ясно разписани критерии и изисквания към участниците. Всички са поканени да предоставят своята оферта", каза още той след вчерашното обсъждане на новите цени на природния газ, които трябва да бъдат определени от енергийния регулатор на 28 март.

Шефът на "Булгаргаз" определи конкурса като "нещо ново и важно, което ще бъде в интерес на българските потребители". На въпрос защо "Булгаргаз" пуска този търг точно сега, Павлов отговори, че в момента са налице условия за покупка на синьо гориво на по-ниска цена, предаде БГНЕС.

Нулев прием в 9 ВУЗ-а по икономика и туризъм

В. Труд

Студенти няма да се приемат в 16 професионални направления за учебната 2019/2020 година. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на представянето на проекта на планприема в държавните висши университети. Част от специалностите, в които няма да се обучават кадри в разни университети, са икономика, национална сигурност, туризъм, администрация и управление. Причината е, че системата на висшето образование трябва да се настрои да работи с по-малко студенти в следващите десетилетия и да отговаря на търсенето на пазара на труда, категорични са от просветното министерство.

Заличават 18 туроператора от регистъра заради застраховки

В. 24 часа

Министерство на туризма започва процедура по заличаване на регистрацията на 18 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че дружествата не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, уточниха от Министерството на туризма.

Търговците са със седалище и адрес на управление в град София, Бургас, Варна, Шумен, Бургас, Стара Загора, Сливен, Нови Искър и с. Водни пад.

Процедурата започва съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към Министерство на туризма.

Липсата на кадри тормози здравеопазването

В. Стандарт

Липсата на кадри в общественото здравеопазване вече се превръща в основен проблем и дори наемането на нови хора няма да е достатъчно без те да имат необходимия опит. Това призна пред БНТ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Според д-р Кунчев този процес е много опасен, тъй като дори и перфектните лаборатории не работят сами, ако човек няма достатъчно опит. Той каза още, че наново трябва да се прегледа системата и да се въведе ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още