IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемачи: Със стартъпите си България трябва да стане лидер в иновациите

През последната година са осигурени близо 150 млн. лева за предприемачи чрез различни схеми за финансово подпомагане, съобщи зам.-министърът Лилия Иванова

22:00 | 07.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лилия Иванова, зам.-министър на икономиката, доц. Александър Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ (в средата), и Божил Добрев, директор на Научноизследователски сектор на СУ. <em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Лилия Иванова, зам.-министър на икономиката, доц. Александър Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ (в средата), и Божил Добрев, директор на Научноизследователски сектор на СУ. Снимка: Министерство на икономиката

Само за последната година Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лева. за предприемачи, чрез различни схеми за финансово подпомагане. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри форума „Европейски ден на предприемача”, чието мото тази година е „Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех“. Събитието се провежда за 17-ти път, като организатор е Научноизследователският сектор на СУ „Св. Климент Охридски“.

Насърчаване на предприемачеството

Зам.-министърът информира, че през тази година по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) приключи процедурата „Насърчаване на предприемачеството“, по която 353 новосъздадени предприятия ще получат финансова подкрепа в размер на близо 67 млн. лева. По думите ѝ чрез инструментите за финансов инженеринг на Фонд на фондовете, по които публичните средства се предоставят също по ОПИК, са предвидени три фонда за ускоряване и начално финансиране.

„До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента, които активно работят и набират проектни предложения за подкрепа на стартъпи. Това са Фондът на финансовия посредник  „Невек Мениджмънт“, с публични средства от близо 40 млн. лева и „Иновейшън Акселерейтър България“ със средства от около 30 млн. лева“, посочи тя.

Лилия Иванова подчерта, че стартъп икономиката е раздвижила много области, особено в технологичната индустрия, а приоритетни сектори, в които българските стартъпи показват потенциал са: биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили, дронове, 3D принтиране и дигитализация.

Зам.-министърът изтъкна, че Министерството на икономиката и неговият експертен потенциал са  водеща институция, която изпълнява Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС), чрез която се подкрепят  предприемачеството и иновациите. Икономическият заместник-министър каза още, че усилията на министерството са насочени към осигуряване на благоприятни условия, при които всеки да има възможността да реализира потенциала си и да превърне идеите си в работещ бизнес.

„Именно предприемаческата енергия, креативност и мотивация задвижват производството и продажбата на нови продукти и услуги, а предприемачите представляват незаменим ресурс за творчески идеи и решителност“, коментира тя.

В търсене на таланти

„Имаме сериозен ангажимент към предприемачите и вече работим приоритетно по нови сектори като  „Енергийни пазари и услуги“, а с IT сектора развиваме аутсорсинг проекти“, съобщи доц. Александър Георгиев, декан на Стопанския факултет при СУ„Св. Климент Охридски“. Той разкри и новата инициатива на факултета, който създаде студентското творческо пространство „Гаража“, където се раждат идеи при срещи на студенти и преподаватели.

В началото на 2019 за първи път в България Стопанският факултет и Българската е-комерс асоциация направиха учебна програма ”E-commerce Success” с продължителност от два семестъра, по идея на доц. Тодор Ялъмов. Тя  предоставя познания и практически умения за стартиране, маркетиране и устойчиво развитие на електронен бизнес.

Друга инициатива – с индустиален клъстер „Средногорие“ мотивира млади предприемачи, завършили Стопанския факултет на СУ,  да развият бизнес идеите си.

Партньорство с технологична компания

Ваня Манова, мениджър на MasterCard на България и Северна Македония, вижда ролята на технологичната компания в създаване на среда за развитие на иновациите. „Предприемачите се нуждаят от ноу-хау, достъп до системи и регулации и ние им осигуряваме това партньорство, увери тя. От 28 октомври има нова програма за финтех компании, която свързва с потенциални инвеститори от глобалната среда.

С една от платформата за разработчици StartPath бързо се изграждат съвременни финансови решения, които съвсем не се ограничават само до разплащанията. Специално за студентите има и нова инициатива на MasterCard, която им предлага гъвкаво работно време, за да не се нарушава учебния процес, при която се тестват иновативните им идеи.

Как да си атрактивен за финансиране

Управляващият съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис" д-р Евгений Кънев даде ценни съвети как да успее да се реализира проект на стартираща компания. Трябва да има ясен бизнес модел, който да отговаря на „любимите“ въпроси на банкерите, когато се търси финансиране,  продуктът да е с добавена стойност и да съдържа иновации.

„Ако проектът прескочи трапа „Долината на смъртта“, където  бизнес идеите умират, той ще оцелее“, заяви консултантът. Той е убеден, че успехът зависи от оригиналната идея, екипа, премерения риск, но най-вече дали има възможност да се развива създаденият продукт на глобалните пазари.

„Най-лесни за разбиране са иновациите, при които се намалява себестойността на продукта, при цена по-ниска от тази на конкурентите, както и възможността да достигне до повече потребители, обясни консултантът. – За целта трябва да се заложи на бранд, като зад него да застане инвеститор с името си.

За пример той даде българска козметична марка, която не се е продавала добре в Русия, но след регистрация във Франция настъпил бум на продажбите ѝ.

Перспективи пред 200 стартиращи компании

„15,6 млн. евро от инвестиционния фонд за дялов и рисков капитал "Иновейшън Акселерейтър България" ще предостави достъп до дялово и квази-дялово финансиране на 200 стартиращи компании през следващите пет години“, обяви инвестиционният мениджър на фонда Ангел Ангелов.

Той определи визията на фонда с фокус върху ключови сектори с висок приоритет в местната икономика с потенциал за устойчиви иновации – здравеопазване, образование, грижа за възрастните, транспорт и логистика, дигитализация.

„Търсим продукт  или прототип, който вече е приет от предприемача“, разкри Ангелов и напомни, че за да се инвестира в него, иновацията трябва да е вложена в устойчив бизнес модел и да има потенциал за експанзия на външните пазари. Той уточни, че при определяне на компаниите за финансиране от "Иновейшън Акселерейтър България" ще се прилага консервативен подход – от три до пет пъти възвращаемост на активите при по-малък риск, както и ще се изисква безупречна репутация на кандидатстващата фирма.

Ангелов добави, че "Иновейшън Акселерейтър България" работи с университети, акселераторски програми,  от които се надява да дойдат и най-добрите проектни предложения. Той е на мнение, че само така ще се се създаде екосистема от стартъпи, която постепенното да позиционира България като лидер в областта на иновациите.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
diogenn
преди 4 години
С трици, маймуни не се ловят!Отчитаме дейност без реален резултат.SAINT-GOBAIN ежегодно инвестира по 100 мил.евро за иновации. Така не се става ,,лидер в иновациите,,! Когато на хоризонта се появят милиарди евро, тогава очаквайте пробив на родна земя. Китай вече купува мозъци, а ние ги тъпчем.***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
тези чупят пари по евро програми и държавни фондове , освен това фокуса им е друг , не този дето си изброил ... влез в сайта им и виж кои са борд на директори , управители , консултанти :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Може ли онези 260 млн. субсидии за завода на VW, който няма да помирише родна земя, да ги пренасочите към тези проекти - биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили, дронове, 3D принтиране и дигитализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още