IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложение: Болниците да получават допълнително финансиране заради коронавируса

Според депутатите, внесли текстовете, това ще създаде стимул за поддържане на готовност за лечение на заразени

17:42 | 29.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Natan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Natan Laine/Bloomberg

Държавата да може да субсидира общинските и държавни болници заради коронавируса – такива промени в Закона за лечебните заведения предлагат Даниела Дариткова и група депутати от ГЕРБ.

Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Предложението предвижда държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ и лечебни заведения за болнична помощ с държавно и/или общинско участие в капитала да получават допълнителни средства за поддържане на  готовността на клиниките им и отделенията по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при разпространение на заразни болести.

Депутатите предлагат допълнителни средства за същото да могат да получават и останалите болници, но за период на обявено извънредно положение или извънредна обстановка поради разпространение на заразни болести.

Не са уточнени обаче суми, нито е посочено какво това би струвало на бюджета. Вносителите подчертават, че това няма да изисква допълнителни разходи, а ще се ползват средства от осигурения бюджет на Министерството на здравеопазването.

В мотивите си народните представители посочват, че има специфики и неясноти по отношение на заболеваемостта от новия коронавирус и разпространението му и то не може да бъде прогнозирано с абсолютна точност. Същевременно, по думите им, в болниците се концентрира товар с висок интензитет от финансова и организационна гледна точка.

С предложението, според депутатите, ще се създаде стимул за постоянна готовност на по-голямата част от болниците да поемат лечението на заразени с Covid-19.

Преди няколко седмици болничните асоциации призоваха за допълнителна финансова помощ заради претърпени загуби заради коронакризата, тъй като в началото на извънредното положение плановия прием беше спрян, а и много хора се отказаха или отложиха прегледи и хоспитализации.

Болниците искат еднократно целево подпомагане от 1 500 лева на разкрито легло, както и 15% ръст на цените на клиничните пътеки. Припомняме, че НЗОК и Лекарският съюз вече договориха ръст на цените с 20 лева на клиничните пътеки. Идеята беше те да се ползват за тестване за коронавирус на хоспитализирани пациенти, но, първо, средствата не достигат за PCR тест, а и са определени за диагностични дейности, т.е. не конкретно за тестове.

Все пак болничните асоциации настояват НЗОК да започне да плаща такива тестове, както и да се удължи срокът на действие на механизма, по който получават 85% от заработката си преди кризата до края на ноември. Срокът изтича в края на септември.

Асоциациите аргументираха искането си с ръста на разходите, който те изчисляват на 16%, заради предпазните средства и дезинфекцията на фона на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още