IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще опита да удължи споразумението с ЕИБ за JESSICA

Проектът е работата с финансовия инструмент да продължи до края на 2015 г.

13:54 | 03.07.13 г.
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството удължи срока на действие на Финансовото споразумение на България с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за създаване на Холдингов фонд по JESSICA от 19 октомври 2013 г. до 31 декември 2015 г.

Днес кабинетът одобри проект за изменение и допълнение на споразумението с ЕИБ по време на заседанието си, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предлага се източник на средствата за възнаграждение по предоставяните услуги да постъпват от върнатите средства от операции, изплатени от фондовете за градско развитие на Холдинговия фонд до края на действие на споразумението.

От МС уточниха, че все пак в случай, че не бъде постигнато съгласие между двете страни, се предвижда да се пристъпи към нормалното прекратяване на действащото споразумение.

В този случай функциите на Холдингов фонд по JESSICA ще бъдат прехвърлени на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие”, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Финансовото споразумение с Европейската инвестиционна банка за създаване на Холдингов фонд по JESSICA бе за срок от три години. Припомняме, че то влезе в сила от 19 октомври 2010 г. , а за целите му бягха осигурени 33 млн. евро от ОП „Регионално развитие”.

България е сред 10-те държави-членки на Европейския съюз, прилагащи инструмента JESSICA. Тя е и петата страна, която стартира инвестиции в проекти за градско развитие с използване на иновативно финансиране с инструменти за финансов инженеринг.

С изпълнението на инициативата в България са създадени два фонда за градско развитие, които финансират проекти под формата на публично-частни партньорства и други проекти за устойчиво и интегрирано градско развитие в седемте големи града в България – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

Припомняме, че първото споразумение за проектно финансиране по JESSICAбеше подписано в средата на февруари 2013 г. Споразумението е между „Регионален фонд за градско развитие” АД и община Стара Загора за реконструкция на централния общински пазар в града. Одобрени са също проект за изграждане на подземен туристически атракцион в Бургас, както и проекти за реконструкция на публичните обекти „Женски пазар” и пазар „Връбница" в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още