IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще опита да намали цената на природния газ от Русия

Последният договор с "Газпром" беше подписан преди година

14:42 | 28.11.13 г. 1
Правителството ще опита да намали цената на природния газ от Русия

За нови преговори по цената на природния газ от Русия намекна енергийният министър Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. Той обаче не се ангажира с определени проценти, посочвайки, че всичко зависи от разговорите с руската страна.

Припомняме, че последният договор с „Газпром“ беше сключен през ноември 2012 година. Тогава експерти го определиха като добър за страната, тъй като освен намаление на цената с 20%, беше вписано по-малко количество по клаузата „вземай или плащай“ (take or pay), както и премахването на посредници между двете страни при доставката на природен газ.

Срокът на този договор е за десет години с възможност за нови преговори след шестата година. Идеята на предишните управляващи беше при наличието на местен добив количествата природен газ за последните четири години да бъдат намалени.

Намаляването на цената на газа преди година се оказа обвързано с подписа, който България сложи върху инвестиционното решение по проекта „Южен поток“.

Правителството на Пламен Орешарски също даде тласък на проекта като беше направена първата заварка до монтанското село Расово. Договор обаче за изграждане на газопровода не е подписан, реално още няма и одобрена Оценка за въздействието върху околната среда на този проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
rumen221
преди 10 години
За енергетикатаКрадат Най-голямото ни богатство!Притежаваме най-голямото находище на уран в света! Започва от Бургаз, минава м/у Ямбол и Елхово, под Кърджали и Рила. До 92 г. от него се е добивал триураниев осмооксид и тока е бил 0,2 ст. Имаме уран, за да се осигури и Европейската енергетика 100 000 години!Горивото стои и чака Турция и Америка да го откраднат с Еврорайон Тракия или УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето) ЗА ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!Най-добре е да пуснем 3 и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй и 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още