IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството даде още 28 млн. лв. за ремонта на НДК

Осигуряването на средствата е за сметка на централния бюджет

15:36 | 08.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Кабинетът отпусна допълнителни 28 млн. лв. за ремонта на НДК заради нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Първоначално поисканата сума е била 36 млн. лв., но анализ показал, че няма възможност средствата да бъдат отпуснати.

Припомняме, че само преди година бяха отпуснати 17 млн. лв. за ремонт на сградата. 

С решението на Министерския съвет е предложено увеличаване на капитала на НДК срещу увеличаване дела на държавата като едноличен собственик на капитала. Увеличаването ще се формира от парична вноска в размер на въпросните 28 млн. лв.

Предвижда се плащанията да се извършват на три етапа – 40 на сто до края на второто тримесечие; 30 на сто до края на третото тримесечие и 30 на сто до края на четвъртото тримесечие на 2017 г. Осигуряването на необходимите средства по бюджета на министерството е за сметка на централния бюджет.

Парите ще бъдат разпределени по четири направления. 

До 7 млн. лв. с ДДС ще отидат за обезпечаване на цялата стойност на вече сключените договори, тъй като предходното увеличаване на капитала на НДК със 17 млн. лв.,  направено през 2016 г., е недостатъчно за покриване на плащанията по тях.

12 млн. лв. ще бъдат дадени за провеждането на обществена поръчка за Единна хомогенна глобална система за сигурност.

1,8 млн. лв. с ДДС, която се отпуска за допълнително озвучаване и за оборудване на международния пресцентър в НДК. В досегашния договор това не е било предвидено, поясни ресорният министър Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Четвъртото направление е „доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресно-конферентна техника“.

Ремонтът на НДК трябва да приключи до 30 октомври, каза още Павлова и допълни, че ще се прецени дали в бюджета за 2018 г. ще са нужни допълнителни средства за Председателството. 

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още