IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството актуализира националния план за готовност при пандемия

Днес се сключват спешни договори за хладилници за РЗИ-та в страната за т.нар. "фризерна" ваксина на Pfizer

10:38 | 02.12.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС

Правителството е изпълнило решението на Народното събрание от края на октомври и е актуализирало националния план за готовност за грипна епидемия, разписан през 2006 г. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Като част от това решение е приет и национален план за готовност при пандемия, за който са използвани препоръки на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и натрупания опит с предишни пандемии и епидемии, обясни Ангелов.

Отделно до четвъртък Министерството на здравеопазването ще разработи национален план за ваксинация срещу Covid-19, който ще бъде обсъден на следващото заседание на правителството. Председател на координационния съвет за изпълнение на плана ще е проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и главен координатор на експертния съвет по медицина на бедствените ситуации, допълни главният здравен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Ще бъде създаден и специален координационен съвет за изпълнението на пандемичния план. Той ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация. Съставът на координационния съвет ще стане ясен този петък. 

Кунчев обясни, че планът касае всички възможни пандемии, които може да има в бъдеще. Очакванията на световната общност са, че все по-често ще се сблъскваме със стари и нови агенти и всички страни се подготвят, допълни той.

Ако се появи конкретен агент, независимо дали е бактерия, или вирус, отчитайки всички негови специфики – предаване, смъртност, има ли лекарства, се вземат конкретни мерки и се разписва за всеки агент по отделно, както е за грипа, за който имаме статистики от 30 г. назад, обясни той.

„Планът дава основни насоки, дава основни точки - като се започне от това как да прекъснем епидемичния процес, да намалим броя на засегнатите лица, минем през това да осигурим във възможно най-кратък срок ваксини, минем през това да осигурим нормалното функциониране на държавата и на критичната инфраструктура – доставки на храна, ток, вода, газ, дейност на важни органи, каквито са пожарната, МВР и т.н., и стигнем до чисто комуникационната стратегия, защото се оказва, че посланията към хората имат ключово значение. Да има навременна, правдива информация, която да достига до хората“, обясни още Кунчев.

Имунизацията срещу Covid-19 ще е доброволна

До края на седмицата ще бъдат разположени 4 хладилника за т.нар. „фризерна“ ваксина на Pfizer за Covid-19, обяви още Ангелов. Те ще бъдат доставени в склада на държавната фирма „БулБио“ и РЗИ-София, както и в РЗИ Бургас.

Днес се подписват договори с фирмите, които имат налични такива хладилници, за да се осигурят за всички РЗИ-та в страната, каза още Ангелов, но не уточни сумата на договорите.

Първите ваксини за Covid-19 ще дойдат в края на тази или началото на следващата година, каза още той.

Здравният министър подчерта, че имунизацията ще е доброволна, а желаещите няма да плащат за ваксината. Първо ваксината ще е достъпна за високорискови групи от населението и на този етап няма да участват личните лекари, а лекари в болниците и РЗИ. Това е част от плана, който ще бъде приет следващата седмица и ще бъде представен пред Народното събрание.

Похарчени са 2 млрд. лева заради пандемията

Дотук приблизителната сума за справяне с пандемията на територията на България достига 2 млрд. лева, каза още Костадин Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Който иска да се трови с експериментални ваксиниhttps://***.independent.co.uk/news/health/coronavirus-pfizer-vaccine-legal-indemnity-safety-ministers-b1765124.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Според мен е по-добре така, ако някой тръгне да умира веднага от ваксина, ние тъкмо ще сме се разбрали от кой ще купуваме хладилнците.А иначе не може ли да се ползват тия за донорски органи или може би не достигат много ниски температури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Почти на време, евалата.Точно като рецептата за безплатни ПЦР тестове. Вече другите държави почнаха ваксинация, ние таман оправихме тестовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
Днес се сключват спешни договори за хладилници за РЗИ-та в страната за т.нар. "фризерна" ваксина на Pfizer---------------------------------------------------------------тука е ключа от кошницата май или ?! Та те така с инфекцията цирк Ковид 20 ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още