IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето случаи на Covid-19 у нас са на хора, скоро пътували в Западна Европа

В момента се обсъжда евентуалното затягане на мерките в страната

10:39 | 15.03.20 г. 3
<p>
	<em>Ангел Кънчев. Снимка: Геграна Костадинова/БГНЕС</em></p>

Ангел Кънчев. Снимка: Геграна Костадинова/БГНЕС

Близо 90% от новоизлизащите положителните проби за коронавирус у нас са на хора, които в рамките на последните две до три седмици са пътували в Западна Европа, заяви пред БНР главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е част от националния оперативен щаб за реакция на случващото се с коронавируса в България. 

По думите му това отговаря “точно на профила на хората, които очаквахме”. 

Според Кунчев основният механизъм на възникване на заболяването в страната все още е вносът от чужбина, но се върви постепенно към етапа на по-широко вътрешно разпространение в рамките на държавата. 

Кунчев е категоричен, че фактът, че профилът отговаря на очакванията, е знак, че мерките за граничен контрол и налагане на карантина, са адекватни. 

„Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини“, обясни още той. 

Във връзка със снощното предложение на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, у нас да се наложат по-строги мерки, които да оставят отворени само хранителните магазини, аптеките и банките, Кунчев обясни, че предстои днес да се вземе решение дали тези мерки ще бъдат приети. 

“Генералът от сутринта е в Министерски съвет, обсъждат се различни възможности”, уточни държавният санитарен инспектор. По думите му сега трябва да се намерят достатъчно добри мерки, които едновременно да дадат достатъчно време за снижаване на интензивността на епидемията, но и да не навредят много на икономиката. 

“В момента текат обсъждания... Според мен има места, които могат да продължат спокойно да работят, защото няма струпване на хора, ако се вземат необходимите мерки”, коментира Кунчев.

Той подчерта, че коронавирусът се предава лесно, а един човек заразява около трима-четирима души около себе си. 

“Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни. Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях“, посочи Кунчев. 

Според него България е една от най-слабо засегнатите от коронавируса европейски държави, но е сред първите, които са въвели извънредно положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Ewiak Ryszard
преди 4 години
Къде отиваме? В Библията се казва: "В определеното време [северният цар = Русия] ще се върне." (Даниил 11:29а) Това означава също финансово-икономическо и геополитическо земетресение, разпадането на еврозоната, Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
https://youtu.be/kzA0PQGyRHk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
fon
преди 4 години
А те какво очакват след като изследват само подобни хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още