IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето българи искат проверките на ЕК да продължат

ЕС трябва да има роля при справянето с корупцията, организираната престъпност и недостатъците на съдебната система според 79% от българите

16:07 | 27.01.15 г. 1
Повечето българи искат проверките на ЕК да продължат

Общо 78% от българите смятат, че действието на Механизма за сътрудничество и проверка трябва да продължи, докато България постигне стандарт, близък до този на другите държави от Европейския съюз (ЕС).

Това показват резултатите от проучване на Евробарометър, проведено през октомври миналата година.

От анкетираните 10 на сто са заявили, че наблюдението трябва да бъде постепенно прекратено през следващите години, а 6 на сто – че механизмът трябва да бъде прекратен сега.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен за България и Румъния при приемането им в ЕС. Европейската комисия (ЕК) наблюдава двете държави за напредъка им в сферата на правосъдието, съдебната реформа и върховенството на закона.

Новият доклад на ЕК за България ще бъде публикуван утре. Очакванията са той да не е добър предвид зациклилата съдебна реформа и проблемите на правосъдната система, но още не е ясно какви последствия ще има това за страната ни. Според слухове е възможно да се стигне дори до отделянето на България от Румъния при наблюдението, както и обвързване на присъединяването ни към Шенген с напредъка в реформите.

Общата оценка на българите е, че докладите на Еврокомисията са повлияли по-скоро положително върху съдебната система и корупцията, но скептиците, които смятат, че механизмът не оказва никакво влияние, се увеличават спрямо 2012 г.

Според 79% от анкетираните ЕС трябва да има роля при справянето с корупцията, организираната престъпност и недостатъците на съдебната система в страната.

Данните сочат още, че болшинството от българите смятат, че ситуацията с корупцията, организираната престъпност и съдебната система се е влошила. Въпреки негативната оценка повечето от анкетираните са оптимисти, че ситуацията ще се подобри в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Аз искам, ако може да ни управляват от Брюксел. Нищо да не зависи от нашите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още