IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече ранни записвания от руски и германски туристи отчитат туроператори

Значителен спад на туристопотока има от скандинавските страни

11:34 | 06.04.16 г.
Повече ранни записвания от руски и германски туристи отчитат туроператори

Ръст на ранните записвания от руския и германския пазар отчитат туроператори от Бургас.

"Движим се с интересен ръст на ранните записвания за Черноморието спрямо 2015 година. Очакваме ръст на руския пазар с между 20 - 25% за 2016 година. Става дума за около 120 хиляди туристи повече", коментира Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара, цитиран от „Фокус”.

Интересни тенденции се очертават и на германския пазар - ранните записвания за Черноморието се движат с между 8 - 10% повече. По отношение на английския пазар предварителните записвания са за ръст между 12-15%. Най-интересна е ситуацията на полския пазар, където нарастването на предварителните записвания е между 19 и 22%. Очаква се ръст между 16-18% от Израел, коментира Иванов.

По думите му проблемите на туризма са много, но определящо значение имат кадрите. Не е решен въпросът със задължителните стажове, както е в други държави със силно развит туризъм, посочи той. През  2016 г. браншът отново ще понесе известни трудности по отношение на кадрите и тяхната квалификация - професионална и езикова, очаква експертът. 

Бургаската туристическа камара и нейните членове настояват за този въпрос да търсим помощ от висшите учебни заведения на страни от Руската федерация, Молдова, Беларус, Украйна, Узбекистан и Казахстан. Там изискванията са много по-високи от тези в нашите - както висши учебни заведения, така и колежи, тъй като езиковата им професионална квалификация е минимум с два или три езика и имат задължителен студентски стаж.

Друг голям проблем остава инфраструктурата, сигурността на туриста, защото е много сложна геополитическата ситуация в цяла Европа и респективно в ЕС. Според него единственият начин да бъде решен проблемът е създаването на туристическа полиция.

Друг проблем е качеството на продукта, отчитат от туристическата камара в Бургас. Министерството на туризма реши да има контролен орган, но се изостава със създаването му. Такива звена трябва да има в областите Добрич, Варна, Бургас и Благоевград. Ако не нарасне контролът и последващите санкции по Закона на туризма, за качеството на продукта на всички нива, естествено, ще имаме проблеми, коментира той.

Макар че тръгна с по-бърза скорост, все още малко се прави по отношение на рекламата, коментира още Иванов. Особено внимание заслужават страни като Казахстан и Узбекистан, изпускаме и Иран, допълва той.

Спад на туристопотока има от скандинавските страни - Финландия, Швеция, Норвегия. През последните 5-6 години има спад от 17-18% до 26-28%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още