IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 60% от фирмите у нас са семейни, според експерт

Кои са успешните стратегии за развитие на фамилни компании ще научите от представители на бизнеса на Клуб Investor.bg

14:55 | 17.10.13 г.
Поне 60% от фирмите у нас са семейни, според експерт

Въпреки че според статистиката около 40% от компаниите в България са семейни, според консултанта по мениджмънт Анджей Шафернакер, процентът е значително по-голям - между 60 и 70 на сто.
 
Проблемът при предоставянето на точни цифри е свързан с това, че данните се събират отскоро, а и има различни дефиниции за това какво представлява една семейна фирма. Това каза лекторът на предстоящия Клуб Investor.bg в интервю за телевизия Bulgaria On Air.
 
Той посочи, че в Европа около 60% от компаниите са семейни, а на Балканите те са съсредоточени основно в секторите „търговия“ и „услуги“, които не изискват големи капиталови разходи за стартиране на бизнес, каквито има при промишлеността например.


 
По думите на експерта финансирането на семейните фирми идва предимно от собствени средства, които обаче се инвестират предпазливо. Обикновено фамилните компании влагат печалбите си обратно в дейността на фирмата. Това е предпочитан вариант, отколкото да търсят кредити, тъй като се притесняват да губят контрол над процесите“, поясни консултантът.
 
Той изтъкна някои от положителните страни на семейните фирми – консервативното управление, лоялността към служителите, дългосрочната перспектива на развитие, обществената ангажираност, възможността за бърза адаптация при промяна във външната среда и други.
 
Ако искате да научите повече за стратегиите за развитие на семеен бизнес можете да чуете презентацията на Анджей Шафернакер на тема „Стратегическо планиране и важни аспекти за фамилния бизнес" по време на Клуб Investor.bg.
 
Форумът ще бъде на тема „Каква е успешната стратегия за фамилен бизнес“ и ще се проведе в Гранд хотел София на 21 октомври 2013 година от 15 ч.
 
Сред гостите на клуб Investor.bg ще бъдат и Станислав Сираков, консултант финансиране и партньор в LAUNCHub, Надя Кошинска, директор кредитиране на малки и средни предприятия от Първа инвестиционна банка, Евгений Кънев, управляваш партньор на консултантска компания «Маконис», Мария Спасова, съсобственик на козметична компания "ХРИСТИНА", Антон Панайотов, директор и управляващ съдружник в Аларик Секюритис.

Кирил Вътев - съучредител и съсобственик на месопреработвателна компания „Тандем – В” ООД, която тази година отбелязва 20-годишен юбилей, също ще бъде един от участниците в дискусията на Клуб Investor.bg.

Събитието ще бъде открито от Христо Илиев, председател на Сдружението на фамилния бизнес и председател на съвета на директорите на „AG Capital” АД.

Очакваме представителите на фамилния бизнес да споделят интересни факти от практиката си и стратегиите си за успешен бизнес, както и своите проблеми и казуси свързани с развитието на компаниите им.
 
Клуб Investor.bg се провежда с любезното съдействие на Първа Инвестиционна Банка, Интерлийз ЕАД и Аларик секюритис.
 
Институционални партньори на клуб Investor.bg са:
БФБ - София, Ърнст и Янг България, Hermes Gift, Bulgaria ON AIR, Дакси и Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още