IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помогнаха ли неправителствените организации на най-уязвимите в коронакризата?

НПО-ата със социална насоченост работиха в пъти повече, благодарение на дарителството и доброволчеството, посочиха Елица Баракова и Красимира Величкова

18:15 | 12.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Организациите с добра кауза ще продължават да функционират със и без пандемия - кризите са тест и повод за празнуване при успехи. Това коментираха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, и Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум.

„Можем да работим по-добре институции и организации на гражданския сектор, имаме различни механизми, с които да достигнем до нуждаещите се. В световен план това беше времето на възродените граждански движения, на НПО с общности, защото това е начинът да се опазим заедно“ посочи Елица Баракова.

Тя цитира проучване на фондацията, според което НПО-ата със социална насоченост от март месец насам са работили в пъти повече, благодарение на дарителството и доброволчеството на собствените си екипи, като само 5% от организациите са затворили.

"Това се случи без никаква държавна помощ, а само с частни дарения, което предполага, че по време на потенциалната нова вълна от коронавирус, ние вече имаме научени уроци. Например, една малка софийска НПО, която преди пандемията осигуряваше учители на дечица, настанени в 4-5 домове за сираци, започна поради кризисната ситуация да се грижи за една доста по-широка люлинска общност от семейства, останали без работа, които имаха недостатъчна възможност за закупуване на храна и защитни средства", посочи тя.

По думите на Елица Баракова "НПО-ата са малки бизнеси и през годините са се научили как да предоставят умения на екипите си и да ги запазят". Тя подчерта, че във Фондация BCause са ползали и чуждия опит.

"Докато в чужбина имаше огромно сътрудничество между организациите и държавата, ние тук се справихме благодарение на индивидуалните и фирмени дарители", поясни тя.

Баракова е на мнение, че голяма роля в пандемията са оказали и ромските медиатори, които са обучавали хората как да се предпазват. 

Тя съобщи, че до 23 октомври продължава предприемаческата програма и всички с инициативи от тютюнопроизводителните райони от Кърджали, Хасково и Тутракан могат да кандидатстват със свои идеи за проекти, които да постигнат устойчивост. 

Красимира Величкова от Български дарителски форум заяви, че "общата стойност на даренията от DMS по време на най-големите блокировки в страната по време на пандемията възлиза на 43 млн. лева, като 90% от дарителските кампании са били насочени към закупуване на защитни консумативи и оборудване за трите най-големи болници.

Впоследствие даренията са отишли и към социални кампании за закупуване на храна и други форми на подпомагане на нуждаещите се.

„По време на пандемията няколко граждански организации и фондации инциираха създаването на фондове с различна от медицинските насоки. Един от тези фондове беше инциативата "Фонд за жените", който заедно с фондация BCause и с дарителския форум за подпомагане,оказа освен психологическа, юридическа и консултанска подкрепа на жените, жертви на домашно насилие", обясни Величкова и разкри, че на жените и децата са осигурили места в центрове за настаняване с прехрана и всички други базисни нужди.

Как платформите и DMS подкрепиха социални проекти по време на пандемията? Ефективен ли е фондът за защита на жените и мобилните екипи в тяхна помощ? Колко са средствата, събрани за екологични проекти? Къде е България в глобалната дискусия за ефектите от пандемията върху гражданското общество? Кога ще се проведе „Щедрият вторник“?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още