IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полът вече не е фактор при определяне на цената на застраховките

Българските застрахователи въведоха още през лятото европейските изисквания, обясниха за Investor.bg от Българското актюерно дружество

10:03 | 21.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полът вече не е фактор при определяне на цената на застраховките

Цените на застрахователните продукти вече няма да зависят от пола на застрахования, гласят разпоредби на ЕС, които влизат в сила от днес (21 декември). Промяната е в резултат от решение на Европейския съд.

Промените в европейското законодателство по отношение на застраховането имат несъществено значение за автомобилните застраховки като „Гражданска отговорност“ или „Каско“, обясни за Investor.bg Татяна Битунска, от Българското актюерно дружество. За тези застраховки основно влияние оказват параметрите на автомобилите и на практика не са зависими от пола на шофьора.

Промените са по отношение на застраховките „Живот“ или по отношение на доброволните пенсионни фондове и те се изразяват в леко покачване на цената, която плащат жените и съответно леко понижение при мъжете, допълни тя. От дружеството отчитат, че повечето компании са въвели промените, които изисква ЕС, още през лятото и потребителите не са усетили реално сериозни промени.

От Българското актюерно дружество обясниха, че в някои случаи диференциацията на цените по пол има своите основания - на база на данните за заболеваемост, продължителност на живота и т.н. Компаниите обаче ще се съобразят с изискванията на ЕС, допълни още Битунска.

Равенството между половете е залегнало в Хартата на основните права в ЕС. По тази причина е и отсъждането на Европейския съд, че застрахователите в общността, включително и тези в България, вече няма да могат да определят цената на застраховките на базата на пола на застрахованите. Това положение важи за новите договори, сключени след 20 декември 2012 година.

Досега полът се използваше при определяне на размера на застраховките „Живот“, автомобилните застраховки, както и за частните здравни застраховки. Причината са статистическите данни, че средно жените живеят по-дълго от мъжете и са по-внимателни шофьори.

Според проучванията на ЕК полът е сред основните фактори, използван от застрахователните компании при определяне на цената на автомобилните застраховки и застраховките „Живот“. При други елементи на застраховката, сред които и допълнителни прегледи, също оказва влияние, но доста по-слабо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Аре сега жените ще плащат повече, без никакво смислено основание - само заради идиотията на В. Редингова или други *** като нея !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още