IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолози: При връщане на хартиената бюлетина ще има увеличение на купения вот

Нови избори не са най-добрият вариант в условията на кризи, смятат Светлин Тачев и Георги Проданов

11:32 | 06.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Политолози: При връщане на хартиената бюлетина ще има увеличение на купения вот

В парламента има много крехък баланс за връщането на хартиените бюлетини. Ако предложението бъде прието, се очаква увеличаване на купения вот. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR политологът Георги Проданов.

Коментарът му е преди да стане ясно дали има шанс за кабинет "Василев", както и дали връщането на хартиените бюлетини ще срещне подкрепа в Народното събрание. Междувременно летят обвинения между партиите в купуване на гласове и депутати за мнозинство в парламента.

Според Проданов хартиените бюлетини дават възможност за манипулация. „Гласуването с машина плаши онези, които организират контролирания вот. Има сблъсък на доброто и лошото в политиката", добави политологът.

Той напомни, че купуването на гласове се институционализира по времето на Борисов. „Явно ГЕРБ разбира от тези работи. На местните избори през 2007 г. беше пикът на купуването на гласове. Около 15-20% от гласовете са купени, показват данни на анализатори. С гласуването с машини купеният вот не може да бъде в такива размери", посочи той.

Колегата му Светлин Тачев е убеден, че връщането към хартиените бюлетини би означавало отстъпление от демократизирането на избирателния процес.

"Преди избори се правят промени, които да объркат хората. Промени в Изборния кодекс в 12 без 5 е пагубно за вота. В България няма последователност, хората тъкмо свикнаха, видя се, че няма проблем да се гласува машинно. Това елиминира възможностите за контрол на вота", коментира той.

Според него търсенето на подкрепа на всяка цена не дава добър сигнал и надежди за стабилно управление.

"Дали метафорично "Продължаваме промяната" купува депутати – не е незаконно, не е морално. Това показва търсене на мнозинство на всяка цена. В такава ситуация разговорите с отделни депутати са нормални, защото се търси мнозинство. Имат желание да продължат да управляват. Със сигурност има натиск или убеждаване, договорки, неморалното е това, че се стига до там да отцепват депутати“, е мнението на политолога.

Той обясни, че „чисто практически“ се търсят 121 депутати за съставяне на кабинет. По думите му новото правителство може да бъде одобрено и с повече от половината присъстващи в залата.

„Въпросът е дали ще могат да управляват след това, да не стоят "на мускули" постоянно в зала, защото ако един-двама липсват – всичко приключва“, посочи Тачев.

И двамата политолози са категорични, че нови избори не са най-добрият вариант в условията на кризи.

Кои партии използват купуване на гласове? Може ли да има смесено гласуване – избор между машинен вот и хартиена бюлетина? Отворен ли е пътят към нови избори на фона на задаващи се проблеми в здравеопазването заради Covid вълна и последствията за енергетиката от нарушените доставки? 

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още