IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подсилват екипите, издаващи български визи в Русия и Украйна

Мярката е в отговор на очаквания ръст на записванията на руски и украински туристи в последния момент

12:15 | 09.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Подсилват екипите, издаващи български визи в Русия и Украйна

България ще командирова допълнителни служители и ще бъдат наети местни лиза в консулските служби в Москва, Санкт Петербург, Киев и Одеса, съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта. Целта е да се отговори на очаквания ръст на „last minute” записванията от Русия и Украйна.

По данни на туристическото ни представителство в Москва, руски туроператори отчитат, че се запазва положителната нагласа на местните клиенти към туристическите пътувания в България. Добър е интересът на руснаците към офертите за организиран детски и семеен отдих у нас.

С допълнителни експерти ще бъдат обезпечени и консулските отдели в Кишинев, Минск, Техеран, Бейрут, Астана, Тбилиси, Истанбул и Бурса.

Министерството на туризма вече е превело 331 хил. лева от бюджета си на Министерството на външните работи.
Очакванията са подсилените екипи да осигурят бързо и безпроблемно обслужване на групи и индивидуални туристи, както и стимулиране на нови записвания.

Посочените консулски служби са в традиционни генериращи пазари за страната ни през  лятото или са с перспективи за развитие. По данни на НСИ през лятото на 2014 г. (юни-юли-август) България е посетена от около 480 хил. руски граждани и над 180 хил. украинци.

Беларус е на девето място по брой чуждестранни туристи в страната ни с над 120 хил. души. Турция е осма, но е много перспективен за нас пазар и отчита ръст от 16% с близо 130 хил. туристи.

Казахстан също бележи ръст от близо 10% с над 6 хил. туристи. Увеличението на ливанските туристи за този период е било 7% с над 3600 гости, а пазар Иран бележи 83% ръст с над 7500 души.

През миналото лято у нас са гостували около 4 600 грузински туристи, допълват от Министерството на туризма.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още