IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Подкрепа" настоява за оставка на кабинета до края на другата седмица

България жизнено се нуждае от нов обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, отчита синдикатът

14:00 | 10.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Подкрепа" настоява за оставка на кабинета до края на другата седмица

Според КТ "Подкрепа" единственият правилен изход от сегашната ситуация в държавата е оставка на правителството най-късно до края на другата седмица и насрочване на предсрочни парламентарни избори, съобразени с процедурата по приемането на Бюджет 2015. Това се посочва в декларация на Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа", цитирана от БТА.

От синдиката констатират, че България е в безпрецедентна политическа, парламентарна и правителствена криза, която поражда и социална криза.

"Моралният дефицит на доверие и авторитет в парламентарните политически сили е видим и непоправим в мандата на 42-то Народно събрание. Политиците водят яростни, индивидуални и групови войни, от които ясно личи, че последна грижа за тях са реалните и задълбочаващи се проблеми на българското население", пише в декларацията.

От КТ "Подкрепа" посочват още, че "доверието в институциите е под елементарния минимум, а междувременно държавата деградира с бързи темпове, администрацията е парализирана и почти не функционира".

От друга страна, свидетели сме и на яростна конфронтация в задкулисието, генерирана през 24-те години мъчителен преход, довел до безпрецедентно обедняване, грабеж, криминализация, непозната в нашата история, безперспективност, морален и духовен упадък, прогонващ от страната най-вече младите и интелигентни българи, демографска катастрофа, и не на последно място - подхранвано от политиците етническо напрежение, което някои от тях тласкат към етнически конфликт, пишат от синдиката.

Те посочват също, че няма ясни визии за развитието не само на държавата, но и на отделни нейни ключови сектори.

Според синдиката целият преход у нас е бил опорочен като процес поради реализирането му в условията на настоящата Конституция. Затова от "Подкрепа" смятат, че България жизнено се нуждае от нов обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт.

Според тях това би била последната възможност за поставяне на ново, устойчиво начало на обществените отношения.

В декларацията се посочва още, че предвид ежедневното задълбочаване на проблемите на държавата, които създават условия за остро социално напрежение, както и наличието на множество трудови и осигурителни проблеми в редица фирми и дейности, за да защитят правата и справедливите искания на трудещите се, от "Подкрепа" заявяват готовността си да организират и подкрепят различни синдикални и граждански прояви.

Припомняме, че непосредствено след изборите председателят на ДПС Лютви Местан поиска избори до края на годината.

В понеделник пък заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева предложи предсрочните избори да се проведат на 28 септември, последната неделя на месеца.


 

заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2014/06/09/gerb-predsrochni-izbori-na-28-septemvri.228388
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Тези нъртеи от синдикатите как пък нищо, ама нищо не направиха по предназначенито си. Дори обратно, допринасят за объркване на ситуацията. На лидерите (и Подкрепа, и КНСБ) хич не им пука за работещите и техните интереси. Хем са некадърни, хем зловредни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още