IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвени са големи транспортни проекти за новия програмен период

Министерството на регионалното развитие ще отговаря за строителството на магистрали, оперативната програма за регионално развитие и ВиК сектора

09:20 | 10.07.13 г.
Подготвени са големи транспортни проекти за новия програмен период

Подготвени са големи инфраструктурни проекти, които да започнат да се осъществяват от началото на новия програмен период (2014 г.). Това съобщи в ефира на bTV министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Стойността на тези проекти е 2 млрд. евро и ще се чака финансиране по новата оперативна програма "Транспорт". Кои са тези проекти обаче не беше уточнено.

Терзиева даде разяснение как точно ще бъде разделено Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). С решение на Народното събрание беше създадено Министерството на инвестиционното планиране, което обаче все още не може да заработи, защото не са приети "козметични промени" в 80 закона, уточни още новият министър.

След разделянето Министерството на регионалното развитие (както ще бъде преобразувано МРРБ) ще отговаря за изграждането на магистрали. В състава му остава Агенция "Пътна инфраструктура", оперативната програма за регионално развитие, както и ВиК-мрежата.

Министерството на инвестиционното проектиране, оглавявано от Иван Данов, ще отговаря за кадастъра и строителния контрол, допълни Терзиева.

Министърът отхвърли информацията, че се бавят разрешителни за строеж на големи инфраструктурни проекти заради разделянето на двете ведомства. Тя обаче добави, че "до края на месеца трябва да бъдат одобрени промените в законите и разрешителните ще бъдат разписани".

Терзиева изтъкна многократно, че правителството на Пламен Орешарски е експертно и работи здраво, макар и в условията на ежедневни протести. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още