IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всеки трети българин се справя трудно с разходите за здраве

Всеки десети е теглил заем за удовлетворяване на здравните си потребности според проучване на БАН

15:34 | 08.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Почти всеки трети българин се справя трудно или много трудно с разходите за здраве, а всеки десети е взимал заем за удовлетворяване на здравните си потребности. Това каза доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Проучването е част от проект, в който са направени общо четири проучвания, свързани със здравето, качеството на живот, разходите за здраве и социалните неравенства в здравето, съобщава БТА.

В допитването, направено в периода януари-април 2015 г., за личните разходи за здраве са участвали 800 домакинства, а в допитването за социалното неравенство, извършено през тази година - 2 340 лица. 

Над 50 на сто от разходите за здраве са давани от пациента, като е трайна тенденцията държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите, каза още доц. Ивков. Този процент в държавите, в които има добре работещо здравеопазване варира между 5 и 20 на сто, подчерта той. Високите разходи при разболяване на един член от семейство "достигат до катастрофалните 36 на сто от доходите", добави той.

Близо всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, каза доц. Здравка Тонева от Института.

Сърдечно-съдовите проблеми и високото кръвно налягане вече не са само здравен, а национален проблем, се посочва в проучването.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Тъй ше е докат плюска *** от Кауфланд и Лидл и жули ментака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още