IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъп ли се оказа токът след решението на ДКЕВР?

Мая Манолова ще провери оплаквания на клиенти, а обясненията на ЕРП-тата са, че в цената вече се калкулират още три компонента

12:10 | 05.09.13 г. 5
По-скъп ли се оказа токът след решението на ДКЕВР?

Следващата седмица ще има среща на две парламентарни комисии с директорите на електроразпределителните дружества у нас и с представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщи зам.-председателят на парламента Мая Манолова пред bTV.

Причината за тази среща отново са фактурите за електричество и оплакванията, които Манолова получава за реално по-високата цена, въпреки намалението със средно 5% от 1 август.

При едно и също потребление и по-висока цена, това е скандално и дружествата не изпълняват решенията на правителството и парламента, категорична беше Манолова.

От електроразпределителните дружества от няколко дни започнаха комуникационна кампания, в която обясняват промените в новите фактури, изпращани на клиентите.

„Трите компонента - добавка за зелена енергия, цена за високоефективно комбинирано производство и невъзстановяеми разходи, бяха прехвърлени от цената за разпределение на електроенергията в цената за снабдяване. По този начин цената за разпределение бе намалена, но бе увеличена цената за снабдяване. Ефектът от решението на ДКЕВР е понижение на крайните продажни цени за битови клиенти със средно 5%“, гласи обяснението на ЧЕЗ.

Така в следващите фактури, при които периодите на потребление обхващат единствено новите цени от 1 август 2013 г., ще бъдат изписани само цените за дневна и нощна тарифа за електрическата енергия, поясниха от EVN.
Фактурата ще съдържа още и таксата за пренос през и за достъп до електроразпределителната мрежа ниско напрежение, както и за пренос и достъп през/до електропреносната мрежа и акциз и ДДС.

Наред с това сметките ще съдържат конкретния период, за който е отчетена електроенергията, количеството консумирана електроенергия, срокът на следващо отчитане, срокът на следващо плащане. 

С промяната в модела на ценообразуване от 1 август намалява и делът на електроразпределителните дружества в крайната цена на електроенергията. За ЧЕЗ например той е до 2,49%, което означава, че от сметка на стойност 100 лв. за дружеството остават 2,49 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ами кога.. преди 20 години още:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Лъжливи, нагли, крадливи български социалисти.Кога ще почнем да им *** зелките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
чл. 35(5) Начинът за компенсиране на разходите, произтичащи от задължения към обществото, се определят в наредбите по чл. 36, ал. 3.Промяна:(5) Начинът за компенсиране на разходите, произтичащи отзадължения към обществото, се определя по механизъм заразпределение на тези разходи по недискриминационен и прозраченначин, между всички крайни клиенти, присъединени къмелектроенергийнтата система на Република България, и/или по другпредвиден в закона ред ----------------3. Създава се нова алинея 4 със следното съдържаниеВсички крайни клиенти, присъединени към електроенергийнатасистема на Република България, заплащат разходите по чл. 35 от ЗЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Цитирам сам себе си:2deant до: jelenski преди 2 месецаЗакон за енергетиката.7.справедливо прехвърляне на разходите от преференциални цени за енергия от възобновяеми източници и високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия върху крайните клиенти на електрическа енергия;Промяна:В т. 7 думите крайните клиенти на електрическа енергия сезаменя с думите клиентите на електрическа енергия навътрешния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Моля някой правно компетентен в Инвестора да вземе и да прегледа последните промени в закона за енергетиката! Още когато го приеха в коментарите цитирах текстове от него, които още тогава показваха как едни цифри се местят от едно място на друго, може би за да заблудят някой, че ще изчезнат. Според мен те "отпушиха" износа на ток, като започнаха да го субсидират чрез сметките на потребителите в границите на РБ. Т.е. субсидираме по евтин ток за комшиите, което е несъмнено облаготелства тах, както и дружествата по веригите, но на нас пак ще излезе солено. Наистина моля някой да направи преглед на този нов закон и да пусне един анализ. Такъв в НИКОЯ медия не съм видял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още