IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-образованите ще се пенсионират по-трудно, предупреждават синдикатите

Периодите на обучение да се признават за осигурителен стаж, предлага президентът на КТ "Подкрепа"

11:37 | 01.09.15 г.
По-образованите ще се пенсионират по-трудно, предупреждават синдикатите

Без да е определен ясен механизъм за покачването на минималната работна заплата, дебатът между синдикати и работодатели е безсмислен. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Коментарът е по повод изготвения от социалното министерство проект на механизъм за определяне на минималната заплата.

Синдикалистът заявява, че тя все още не е на нивото, на което трябва да бъде. Той предлага изоставането да се навакса административно, преди да се въвежда обективен механизъм.

Спорен него дебатът по минималната заплата от 25 години насам е безсмислен и затова е необходим този обективен механизъм. Предложената наредба по думите му ще спре „идиотския дебат“ и ще действа подобно на швейцарското правило при пенсиите, което обективизирало процеса. 

Димитър Манолов уточнява, че подкрепя възможността за допълнително нарастване на пенсиите над швейцарското правило.

По очаквания дебат за нови осигурителни прагове той заявява, че работодателите се държат непоследователно, защото в миналото се е случвало да настояват осигурителните прагове да се вдигат. Отказът от преговори е контрапродуктивен, настоява той. И припомня, че е въпрос на политическа преценка дали социалното министерство ще ги вдигне административно.

По пенсионната реформа президентът на КТ "Подкрепа" коментира постигнатия компромис, като казва: „Можеше да е по-зле. Като цяло това, което се случи, е добре“.

Според него големият проблем не е увеличението на пенсионната възраст, а това, че по-голямата тежест идва от ръста на изисквания осигурителен стаж. „Това решение да се изискват 40 години стаж или скоро ще се наложи да се ревизира, или ще трябва да се търси начин за наваксването му“, казва Манолов.

„Парадоксално е, че най-затруднени за пенсиониране ще са хората, които най-много са учили. Казват, че можеш да си купиш стаж, но хората преди това сериозно са инвестирали в образованието си. Или периодите на обучение ще трябва да се признават за осигурителен стаж, или някои специфични форми да се включат“, казва той и дава пример от миналото със задължителното участие на ученици и студенти в бригади.

По думите му другият проблем, създаден от политиците, е възможността работодателят да пенсионира работника.

Наесен Димитър Манолов очаква проблеми в енергетиката заради въведения 5% данък върху приходите на производителите на енергия. Според него така НЕК няма да се спаси, а предприятията ще плащат огромна част от печалбата си. „И ще го отнесат “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2”. По веригата надолу следват мините, които продават на административно ниски цени. И няма да се изненадам, ако наесен ми се наложи да си пренеса щабквартирата в Старозагорско“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още