IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив забранява от понеделник разходки и по велоалеите

В града ще бъдат затваряни всички магазини без аптеки и хранителни, независимо дали са в молове, или не

18:39 | 29.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Магазининте в центъра на Пловдив също ще останат затворени. <em>Снимка: БГНЕС/ВЕСЕЛИНА БОЖИЛОВА</em></p>

Магазининте в центъра на Пловдив също ще останат затворени. Снимка: БГНЕС/ВЕСЕЛИНА БОЖИЛОВА

След като през последните дни рязко се увеличиха случаите на заразени от коронавирус в Пловдив, пловдивският кмет Здравко Димитров драстично увеличава мерките в опит да предотврати разпространението на болестта.
„Затягаме мерките срещу COVID-19 в Пловдив от утре с решение на Общинския кризисен щаб“, съобщи Димитров.

„Никакви разходки в парковете, по тепетата, край Марица и по велоалеите. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси, за да намалим риска от заразата“, обясни Димитров.



В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана, тъй като достъпът и събиране на групи категорично са забранени.

„Опасно е, всеки трябва да го разбере и да бъде отговорен към себе си, близките и околните“, подчерта кметът. По думите му единствения начин да овладеем разпространението на заразата е чрез жестоката и всеобща дисциплина.

В Пловдив няма да вдигат пейки от парковете, градините и пред блоковете, както е разпоредил кметът на Бургас. Но ще се налагат глоби на всички граждани, които нарушават противоепидемичните мерки.
Припомняме, че още в петък Здравко Димитров заяви, че е категорично против търговските обекти по Главната улица на Пловдив да работят.

Според Закона за извънредното положение, който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление,  се наказва с глоба в размер на 5000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.

Санкции могат да налагат от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на РЗИ, длъжностни лица, определени от директорите на ОДМВР или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 3 години
Може да разхождаш кучето, не може да разхождаш внучето. Може да се возиш в градския транспорт дето си кихат по вратовете, не може да излезеш в парка... Не може да си отидеш до вилата, където къщите са на по 100 метра една от друга минимум. Що за приоритети?Как да принтя декларации като нямам принтер? Ако съм карантиниран за 28 дни, както искат при каквото и да е леко неразположение, и живея сам... как ще си пазарувам храна?Логиката нещо ми се изплъзва. От глад се мре на 100%, от вирус около 2% вероятност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
penman
преди 3 години
Аман от коментари на пълни ***, които си мислят, че не могат да заболеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Откакто забраниха движението между градовете вече целта спря да оправдава средствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
В един момент минусите от мерките надхвърлят плюсовете...Рискът да ни блъсне кола при пресичане е несравнимо по-голям от риска да се разболеем от ковид-19. Защо приемаме единия с лекота, а не премаме другия?Какво ще стане с децата, затворени с месеци в стаите си? Ами депресията сред възрастните, изолирани от кръчмите/приятелите/природата?Докато полицаите охраняват пейките и градинките, какво не могат да охраняват? Всичко останало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още