IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: С Южния газов коридор се преодолява зависимостта на България от една тръба

Българската страна има готовност да обсъди възможността за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан, посочи президентът

13:44 | 20.09.14 г. 2
Плевнелиев: С Южния газов коридор се преодолява зависимостта на България от една тръба

С реализацията на Южния газов коридор ще се преодолее "зависимостта на България от една тръба“ и ще се гарантира сигурността на газовите доставки за целия регион на Югоизточна Европа.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на церемонията за старта на изграждането на Южния газов коридор, съобщават от пресцентъра на Президентството.

В официалното откриване на строежа в Баку, Азербайджан, участва азербайджанският държавен глава Илхам Алиев, както и представители на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, САЩ, Турция и Черна гора, освен Плевнелиев и българската делегация, която той оглавява.

"Преди пет години на Европа й беше напомнено за най-голямата й уязвимост – енергийната зависимост. България беше една от най-засегнатите страни по време на газовата криза през 2009 година“, припомни президентът Плевнелиев. "Намирането на алтернативни източници и маршрути за газови доставки е въпрос на национална сигурност, а енергийната диверсификация – ключов приоритет“, заяви държавният глава.

„Азербайджан винаги е бил ценен и надежден партньор“, посочи президентът Плевнелиев и благодари на азербайджанския си колега Илхам Алиев и правителството на Азербайджан за съдействието за подписването на Договора за продажба на природен газ между „Булгаргаз“ и СОКАР предвиждащ доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно, която да започне в периода 2019-2020 година.

Президентът Плевнелиев изтъкна и готовността на българската страна да обсъди възможността за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан за страната ни.

Интерконекторите с Гърция и Турция, съчетани с предстоящото разширяване на съоръженията за съхранение на газ до един милиард куб. метра, ще утвърдят България като предпочитан център за газови доставки в Югоизточна Европа, заяви в изявлението си при откриването на Южния газов коридор президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че страната ни е изцяло ангажирана с бързото реализиране на интерконекторите с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия. 

Росен Плевнелиев отбеляза, че междустистемната газова връзка с Румъния скоро ще бъде въведена в експлоатация, а тази с Гърция трябва да бъде завършена през 2016 година. По другите два проекта за интерконектори – със Сърбия и Турция, се работи усилено, за да се осъществят във възможно най-кратки срокове, подчерта президентът. 

Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
За цената пък въобще и не се и споменава ,а тя не е без значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
toto 2
преди 9 години
Като се зададе криза ,се спукват от командировки нашите господа политици, и само бъдещи планове след 3-4 години ...Големи са смешници А прави ли се сметка ,че през интерконекторите може да получаваме газ ,само ако комшиите са задоволили собствените нужди ,ами ако и те нямат газ ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още