IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Енергията не е оръжие, а ресурс, който може да бъде търгуван

България изпълнява "Южен поток" без дори да има сключен договор за транзитни такси, коментира президентът на среща на групата "Арайолуш"

21:55 | 29.09.14 г. 1
Плевнелиев: Енергията не е оръжие, а ресурс, който може да бъде търгуван

Енергията не трябва да се използва като оръжие, а като ресурс, който може да бъде търгуван, коментира българският президент Росен Плевнелиев по време на срещата на държавните глави от групата „Арайолуш”. Основната тема на разговорите в португалския град Брага е била енергетиката, съобщават от пресслужбата на Президентството.

Пред своите колеги от Португалия, Германия, Полша, Австрия, Финландия, Естония, Унгария и Латвия Плевнелиев е посочил още, че страната ни подкрепя реализацията на „Южен поток“. Проектът обаче трябва да отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет и на европейските правила.

"За съжаление в България проектът е изпълняван без дори да имаме сключен договор за транзитните такси от „Южен поток", заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че най-важното в момента за страната е изграждането на интерконекторните връзки. България е подкрепяла Nabucco,но след като не се реализира, проектът успешно може да бъде заменен от интерконектори със съседните страни, обясни още той.

Вече работим по газовите връзки със съседните страни на много по-ниска цена, отколкото Nabucco, посочи президентът и припомни, че системата от интерконектори са неразделна част от Южния газов коридор, чиято първа копка се състоя наскоро в Баку.

Страната ни ще се свърже с Трансадриатическия газопровод (ТАР), който е част от Южния газов коридор, чрез интерконектори с Турция и Гърция, което ще позволи доставката на договорените с Азербайджан 1 млрд. куб. метра газ.

По време на срещата на президентите е била дадена подкрепа на идеята на Полша за създаването на Европейски Енергиен съюз. Всички участници са се обединили около тезата, че украинската криза е показала цената на бездействието по отношение на енергийната зависимост на Европа, допълват от Президенството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Xamsterdamm
преди 9 години
Но комисиони, погазване на закони и санкции от ЕС - да, има си хас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още