IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Дунав мост 2 ще бъде пуснат до края на май

Основен ремонт на пропадналия мост при Русе може да бъде направен след пускането на този при Видин

14:12 | 10.04.13 г. 7
<p>
	<em>Дунав мост 2</em> Снимка: <em>БТА</em></p>

Дунав мост 2 Снимка: БТА

Дунав мост 2 ще бъде пуснат до края на месец май. За това съобщи държавният глава Росен Плевнелиев по време на днешното си посещение в Русе. Плевнелиев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев се запознаха на място със състоянието на съоръжението, както и с предприетите мерки за ограничаване на риска от наводнение след повишаването на нивото на реката.

"Основен ремонт на Дунав мост може да бъде направен след пускането на Дунав мост 2, което ще се случи в края на май, тъй като е необходимо съоръжението край Русе да бъде затворено за не по-малко от 6 месеца", посочи още държавният глава.

До този момент на 60-годишното съоръжение не е правен основен ремонт, тъй като няма друга алтернатива за трафика, затова пускът на Дунав мост 2 ще даде възможност мостът при Русе да бъде основно ремонтиран за първи път. 

Президентът информира, че вече са направени тестове на новия мост при Видин-Калафат и се очаква в средата на май строителните дейности там да приключат, а след това официално да започне и експлоатацията на съоръжението.

През последните дни се наблюдава спад на водите на река Дунав при Русе, отчетоха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Плевнелиев беше запознат и с тежкото състояние на съоръженията на „Напоителни системи“ на територията на общината, които се считат за една от причините за повишения риск от наводнения. За поддръжка на дигите също няма целево финансиране, тъй като те се стопанисват от собствениците им, допълни кметът на Русе Пламен Стоилов.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
KostadinovK
преди 11 години
Ако ще се затваря за основен ремонт, трябва да е след туристическия сезон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Isumu
преди 11 години
П.П. Заради ей такива *** като теб, всички кадърни хора се изнасят в чужбина или в прехвалената ни "столица". И к'во... накрая и вие ще лапате ***. Щото *** на Вуте като се разсмърди и у вас ще замирише!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Isumu
преди 11 години
Да, ако СИ от Перник, можеш да заобиколиш Софето и северна *** (200км) през Видин и още 400 км през Олтения = 600 км, щом имаш пари за гориво!!!! Но за всички останали, които правят бизнес и плащат данъци в Източна България, това си е проблем. Да не говорим за чуждестранните инвеститори, които избраха комбинацията от близост с пазара в Букурещ и ниските данъци у нас!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Jekata
преди 11 години
Щеше на 9 май, момента е, че имаш смяна на правителство, избори на 12 май. Най-малкото техническа смяна на властта. Това е времето за ремонта, макар, че в XXI век и зимата ще ремонтират ако трябва. Основен проблем освен товарните е и туристическата вълна от тази част на Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
pernik
преди 11 години
Защо казваш да заобикалят през Видин? През Видин пътя до Букурещ е много по-кратък, колко му е да отидеш до Видин и да минеш в румънско, от там по равното директно към букурещ. Реално, като пуснат Дунав мост 2, този в Русе може да се затвори спокойно, аз не виждам кой ще е този който ще драпа по разбитите пътища в северна България чак до Русе, вместо да кара напряко през Видин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Isumu
преди 11 години
Все едно, че пътуващите до Букурещ ще заобикалят през Видин!!! Това са пълни глупости! Плевнелиев да си чете по-добре речите или да си намери по-кадърни съветници! Ако Дунав мост затвори, дори за месец, загубите за икономиката ще са много големи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
rover
преди 11 години
Бойко Борисов беше определил откриването на Видин мост за девети май. Сега като го няма ( Бойко,де) и съоръжението ще се открие някъде си по-нататък.Значи все пак е бил нужен новият мост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още