IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащанията от Здравната каса за COVID болни са се удвоили

Управителят на НЗОК предлага и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на коронавирус

12:29 | 19.10.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Почти двойно е увеличението на плащанията от страна на Здравната каса за лечението на пациенти с коронавирус за деветмесечието на годишна база. Това каза по БНР управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев.

Заради големия брой заболели са увеличени и средствата за консумативите при тяхното лечение - най-вече за кислород, вода и ток, посочи той. По думите му превантивното повишаване на цената на клиничните пътеки за Covid-19 от 1200 на 1400 лева подпомага и лечебните заведения.

Като източник на допълнителни приходи за лечение на болни с коронавирус Салчев посочи, че до края на октомври ще бъде обмислено как средствата, които НЗОК има за болничната и извънболничната помощ, да бъдат насочени към поемане на този тежък удар, на който е подложена системата в момента. 

Петко Салчев заяви, че няма болници, които не са си получили средствата за лечение на Covid пациенти.

Във връзка с това дали има свободни легла за лечение на Covid пациенти Салчев посочи, че организацията за това е на районните здравни каси и на болниците.

„Според нашите данни и в национален мащаб, и в столицата има свободни легла, а и ако се налага те може да бъдат увеличени със заповед на директора на РЗИ те могат и да се увеличат. Ако се връщат пациенти, това е заради недобър триаж и лоша организация", коментира Петко Салчев.

От този месец лекарите на първа линия получават по 1200 лева, когато те са работили на пълен работен ден, съобщи още управителят на здравния фонд. До края на месеца забавянията на тези плащания ще се регулират, допълни той.

Управителят на НЗОК съобщи, че ще предложи на Надзорния съвет на касата и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на Covid-19, като това трябва стане след договаряне с Българския лекарски съюз. Към момента безплатни медикаменти за домашно лечение се изписват в Covid зоните. Салчев очаква до седмица този въпрос да бъде решен.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че 95 от разкритите в страна 120 COVID зони са провели изследвания за Covid-19 с бързи антигенни тестове. Направените тестове са общо 10 190, от които 3 111 са положителни. За здравноосигурените пациенти с доказана коронавирусна инфекция, преминали през Covid зоните, НЗОК заплаща лекарства за домашно лечение. Издадената рецепта може да бъде изпълнена във всяка аптека на територията на страната, работеща със здравната каса.

Той не очаква преразходи в бюджета на НЗОК, като до момента за болнична дейност са разплатени почти 1,4 млрд. лева. За Covid-19 са платени 224 милиона лева, а за работа в неблагоприятни условия - 164 млн. лева, а 125 млн. лв. са доплащания към заплатите на лекарите, поясни управителят на касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
няма други болести освен ковида ... и здравната каса е пророкът му ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
ноо ясно нали требе се източи ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още