IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Бобоков е арестуван по разследването за търговия с влияние*

За момента Бобоков е задържан за 24 часа, което, според защитата, било незаконно, тъй като в този етап от разследването няма как да се приложи полицейска мярка

12:00 | 09.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Бизнесменът Пламен Бобоков е арестуван по разследването за търговия с влияние, съобщи БТА, позовавайки се на адвоката му.

За момента Бобоков е задържан за 24 часа, което, според защитата, било незаконно, тъй като в този етап от разследването няма как да се приложи полицейска мярка.

Разследването за търговия с влияние започна по повод на чат между бизнесмена и президентския секретар Пламен Узунов.

И в този час в сградата на президентството продължават действията на разследващите, които са не само по разследването за търговия с влияние, но и по друго дело на Военната прокуратура по отношение на съветника на държавния глава Илия Милушев.

„Подложен съм на безпрецедентна репресия от страна на Прокуратурата и властите в България! Днес, за трети път в рамките на около месец, бях задържан, за да не се укрия или извърша престъпление, при положение, че в хода на процесуално-следствените действия разгърнати до момента, първо Прокуратурата, а по-късно и Съдът неведнъж констатираха и ясно декларираха, че такава опасност не съществува. През изминалия вече повече от месец многократно съм се явявал пред органите на съдебната система, поради което настоящето ми задържане не може да бъде обосновано от никакъв законов интерес или необходимост. Може да бъде единствено обосновано от идеята и необходимостта да замълча. Факт е, че в България днес преживяваме сериозна криза на законността по отношение не само на бизнеса, но и на личната неприкосновеност на гражданите. Поредицата събития, касаещи мен, семейството и бизнеса ни несъмнено доказват, че Прокуратурата е не само политически, но и икономически субект. Ежедневното грубо пренебрегване, погазване и пренаписване на закони като декрети, води до пълно изключване на принципа на Върховенството на закона. Събитията у нас вече не могат да бъдат решени без сериозна международна правна помощ, за каквато апелирам. В случая заобикалянето и пренаписването на закона е с основна цел да се „пришие“ на даден човек престъпление, а презумпцията за невиновност е изцяло суспендирана в полза на задкулисни интереси. Липсва правосъдие за всички, има псевдо-правосъдие за говорещи и неудобни. Затова, макар и нескромно, „подписвам“ сентенцията на покойния юрист и общественик доц. Кристиян Таков: „Пазете правото, дори и от закона!“, се казва в позиция на Бобоков, разпространена от PR-а му.

Investor.bg припомня, че във вторник премиерът Бойко Борисов беше извикан на разпит в Специализираната прокуратура заради комуникацията си с Пламен Бобоков. Министър-председателят е бил призован в качеството си на свидетел.

В края на миналия месец Специализираният апелативен съд отказа да задържи под стража Бобоков, обвинен за незаконен внос на боклук. Прокуратурата настояваше той да бъде върнат в ареста, защото не е внесъл навреме определената му парична гаранция от 1 млн. лева - довод, който съдът не възприе.

* Актуализирана в 15,40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още