IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Пирогов" намалява COVID леглата с 50%

Най-важната задача пред служебния здравен министър е да се подсигури борбата с пандемията, смята проф. Николай Габровски

11:42 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В „Пирогов“ намаляват леглата за COVID пациенти с 50% заради осезаем спад на нуждаещите се от лечение.

„Леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в "Пирогов" ще бъдат намалени с 50%, защото в последно време част от тях остават празни“, каза по bTV зам.-директорът на болницата и зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) проф. Николай Габровски.

Болниците обаче остават в пълна готовност. "Всички болници ще продължат да се грижат за тези пациенти, но падат нуждите", обясни той.

По думите му намаляването на натиска на коронавируса е осезаемо. По повод последната вълна на вируса Габровски коментира, че подмладяването на пациентите е факт при британския вариант.

„Ние научихме, че това е комплексно заболяване. Но това, което най-много засегна хората, е, че ги накара да забавят лечението на болестите, които си имат“, допълни Габровски.

На въпрос дали работата на Националния оперативен щаб трябва да продължи и при служебното правителство, професорът по неврохирургия каза, че това решение е изцяло в ръцете на новия здравен министър.

„Много противоречиви мнения бяха изказани по отношение на щаба. Моето убеждение е, че управлението на кризата беше много добро. Имахме един добър баланс колко да бъдем затворени, за да ограничим пандемията. Вече е въпрос на избор как да се продължи“, каза той.

Николай Габровски смята, че най-важната задача пред служебния здравен министър е да се подсигури борбата с пандемията в следващите няколко месеца, за да имаме нормална есен и зима.

„Новият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за кратък период не може да реши глобални проблеми, но едно от най-важните неща е да се подсигури борбата с пандемията в разумни граници, да се подсигури нормална есен“, посочи специалистът.

Той допълни, че зелените коридори за ваксиниране в „Пирогов“ ще продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още