IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната асоциация се оплака в Брюксел заради новите касови бележки

От бранша молят европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер да вземе мерки

13:48 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) е уведомила европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер за притесненията си относно текстове от наредба Н-18 за касовите апарати. Това съобщиха от организацията и припомнят, че от 1 октомври тази година на касовите бележки, издавани от бензиностанциите в страната, трябва да се появи нов реквизит: „покупна стойност”, в който да бъде включена и разбивка на цената на горивата и компонентите, от които тя е формирана.

Според бизнеса подобна подобна информация представлява търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство. Членовете на БПГА се опасяват, че изискванията на наредбата биха нарушили член 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), както и влизат в противоречие със защитата на търговската информация. 

От асоциацията са категорични, че новите текстове в подзаконовия нормативен акт създават условия за нарушаване на конкуренцията и са заплаха за европейския общностен пазар.

Investor.bg припомня, че за проблема с новите касови бележки се говори още от пролетта, като бизнесът вече получи отсрочка - вместо от 1 октомври, както е сега, търговците трябваше да издават касови бележки с новата компонента от 1 април. 

„Неспазването на изискванията, предвидени в наредбата, ще предизвика налагането на санкции – запечатване на бензиностанции за срок от 30 дни и налагане на имуществени санкции. В този смисъл пред икономическите оператори стои невъзможният избор да нарушат разпоредбите или на националното, или на европейското законодателство“, коментират от петролната и газова асоциация.

„БПГА очаква да вземете всички предвидени в правомощията Ви мерки по описания случай”, се казва в писмото на организацията до Вестагер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още