IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната асоциация: Пазарът на горива е достатъчно конкурентен и без държавата

Петролната и газова асоциация ще окаже пълно съдействие на КЗК в разследването за картел, коментира юрист

10:47 | 21.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Българска петролна и газова асоциация (БПГА) ще окаже пълно съдействие на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) при проверката, която тя извършва в офиса на организацията, заяви в ефира на bTV юристът Светослав Бенчев, част от екипа на БПГА.

В сряда (20 май) КЗК извърши внезапна проверка на място в офиса на БПГА. Акцията е част от разследване заради подозрение за недопустими практики при определяне на цените на масовите автомобилни горива по веригите на производство, внос, съхранение, търговия на едро и дребно, както по отделните хоризонтални, така и по вертикалните нива от страна на големите разпространители. 

Бенчев подчерта, че това не е първата проверка от страна на КЗК, засягаща асоциацията.

„Това е четвъртата ни проверка. Приблизително на две години секторът се проверява. Това е един от най-проверяваните сектори от страна на КЗК“, подчерта юристът.

По неговите думи при предишната проверка на офиса на БПГА преди две години КЗК не установява нищо.

„Сегашната проверка протича по следния начин – идват служители, събират документите, които са им необходими, правят копия на техниката, която е в офиса“, подчерта Бенчев, като добави, че в офиса на БПГА не се пази „особена“ информация.

Той отново изтъкна позицията на асоциацията относно цените на горивата на дребно - че цената на петрола е само компонент от крайната цена на горивата на бензиностанциите и че всеки потребител може да види каква част от нея отива за държавата и каква – за търговците.

„В тази разлика от 40-50 стотинки при цената в данъчните складове и бензиностанциите, както беше посочено в медиите, всъщност чрез нея компаниите успяват да поддържат бизнеса, да плащат на служителите", коментира Банчев.

Относно създаването на държавна петролна компания той посочи, че пазарът е достатъчно конкурентен и сега, има много играчи и БПГА не може да спре някоя частна или държавна компания да влезе на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Половината от цената която плащаш за гориво е ДДС и акциз. Което подсказва един от начините да се продава по-евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Има нещо гнило -как има бензиностанции, които продават по-евтино?Едва ли са на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още