IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова обсъди сътрудничество за запазване капацитета на въглищните централи

От Департамента по енергетика на САЩ представиха опита и разработените американски технологии

15:16 | 09.03.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийният министър Теменужка Петкова и представители на министерството на енергетиката на САЩ обсъдиха работата на въглищните централи у нас. Двете страни се обединиха около възможността за сътрудничество с цел запазване работата на топлоелектрическите централи в България. 

В рамките на Стратегическия диалог на високо равнище – форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес за Република България и Съединените американски щати, министър Теменужка Петкова се срещна с представители на министерството на енергетиката на САЩ. В срещата участваха Н. Пр. посланик Херо Мустафа, заместник-помощник секретарят по управление на чисти въглища и въглерод към организацията „Енергия от изкопаеми горива“ към министерството Лоу Хъркман, както и Анджелос Кокинос, д-р Джеймс Адамс от Държавния департамент на САЩ, информират от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Обсъдена бе възможността за сътрудничество по отношение на запазване капацитета на въглищните централи в България, използвайки опита и разработените технологии в САЩ.

От енерийното министерство на САЩ представиха информация за изследвания и развитие на енергийни системи на основата на въглища, както и за улавяне и съхранение на въглерод.

По думите на министър Петкова въглищните централи осигуряват над 46% от производството на електроенергия за страната. Значителни са разходите на централите за закупуване на емисии през последните години, което оказва влияние върху цената на произвежданата от тях електроенергия. Отбелязано бе, че държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ инвестира над 1,2 млрд. лв. в пречиствателни съоръжения.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 4 години
Защо правителството което не е достатъчно компетентно по енергийните проекти не свика енергийни специалисти ,мениджъри на фирми на тема -Как да се направи производството ,съхранението и разпределение на енергията най-ефективно?.Какви иновации в света се прилагат и какви ние можем да приложим.Възможно е да се появат няколко малки ,но ефективни проекта в различни региони на страната ,който могат да се окажат извънредно полезни.Вакуумни тръби за нагряване на вода и последващо използване в предприятия , домакинства и ТЕЦ-ове,вятърни паркове с големи ,средни и по-малки турбини/ защо не да произведем български турбини за ветровитите места в България/.Защо правителството да не стимулира бизнеса , ако разработи и внедри проекти като ги освободи от данък или мито? Къде са нашите експерти от БАН и други институции които да разработят проекти за конкретни региони ,предприятия или населени места?Може ли правителството да инвестира в такива проекти, да инвестира в производство на турбини, вакуум тръби,изалационни материали,слънчеви панели,съвместно производство/строеж или да стимулира бизнеса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 4 години
Колкото повече инвестираме в ниско калорични въглища и сажди ,толкова повече затъваме.За съжаление парите на данъкоплатците прахосани от правителствени чиновници няма да се върнат ,загубите се увеличават поради пропуснатите ползи.Ако тези пари бяха инвестирани в други видове енергия / ядрена,вятърна или слънчева/ до сега ползите щяха да са на лице.За толкова милярди можеше да се инсталират толкова вятърни турбини ,колкото да захранят една трета от България.Има и други възможности ,но няма кой да ги обмисли и внедри/слънчево загряване на вода с вакуум тръби и после да влиза в ТЕЦ-а и др/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още