IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков: Българо-руските отношения могат да продължат да се развиват*

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е изпратила нота до Външно министерство с ултиматум експулсирането на руските дипломати да бъде отменено

19:12 | 30.06.22 г. 7
<p>
	Премиерът в оставка Кирил Петков.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Премиерът в оставка Кирил Петков. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера. Това се казва в изявление на премиера в оставка Кирил Петков, разпространено от пресцентъра на правителството.

Във вторник Петков съобщи, че България ще изгони 70 руски дипломати, работили срещу интересите на страната ни.

След този ход посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова е изпратила нота до българското Външно министерство с ултиматум решението на българското правителство за експулсирането на руските дипломати да бъде отменено до 12 часа в петък. В противен случай руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриване на мисията в София, съобщават от Външно министерство.

„Смятаме обявяването за персона нон грата на 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт, подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна напълно отрича тези обвинения“, се казва в нотата.

В сряда БСП, която беше един от партньорите в сваленото коалиционно правителство на Петков, съобщи, че спира всякакви преговори с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство заради изгонването на руските дипломати. Лидерът на партията Корнелия Нинова определи решението като безпрецедентно в българската дипломатическа история и заяви, че то е било взето еднолично от премиера Кирил Петков.

„Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности“, се казва в изявлението на Петков.

„Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота“, допълва той.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни, казва още Петков.

Министерството на външните работи е уведомило кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и е поискало указания за по-нататъшни действия.

Лидерите на парламентарните групи се събраха на извънреден председателски съвет. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че още не знае какво пише в нотата, изпратена от Митрофанова, и че се опитват да получат информация чрез всички институционални канали:

"Разбираме, че г-жа Генчовска я няма, екипът на Външно министерство също пътува с нея, така че ще поискаме информация, ще се осведомим. Ние обсъждахме как да получим тази информация, така че наистина да сме наясно, но това ще се случи в следващите часове. Ще изчакаме г-жа Генчовска да кацне, да имаме достатъчно време да се ориентираме в ситуацията и да прецени председателският съвет какъв е най-подходящият формат на реакция", каза Иванов, цитиран от БНР.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов предложи премиерът Кирил Петков да отиде в парламента и да представи информацията, с която разполага, както и да се обсъдят възможните решения, свързани с руския ултиматум:

"Разбрах от медиите и поисках почивка и свикване на спешен, извънреден председателски съвет, на който казах и това беше прието, да се извикат министър-председателят и министърката на външните работи и нейният екип, да се каже какво смятат те оттук нататък да предприемат. Защото това е абсолютно безпрецедентно - действията на правителството ни водят към скъсване на отношенията с Русия. Това, което в момента се случва, е нещо, което се е случило за последен път през 1949 година", каза Костадинов.

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
travelboy
преди 1 година
Притрябва ли са ни наглите РашкоАз и така не разбрах как толкова много руснаци живеят в България.Те не са в ЕС.Кой им дава постоянни визи да живеят у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
митрофанова да си събира пъртекешите със 70-те офицери , нема кой да и цепи басма тука . може и копейкин и бялата златка да си вземе с нея , да си редят пасианси , дали им се е получил "големият шлем" ... ултра гнъсна твaр ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto2
преди 1 година
То нямо умно бе Боре. Сите са на ранилка отвън и на никой не му дреме за матряла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Умен народ не би избрал някой, който собствената му парламентарна група го е кръстила простоКиро. Халал да му е простото на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Hahoto2
преди 1 година
Нагъл, нагъл, не по-нагъл от Митрофанова. Тя явно е решила, че като изгонят 70-те шпиона, вече няма нужда от руска амбасада у нас и мой да е права. Той Киро не я пъди, тя сама стяга чимоданите. Ко да се прай сите е бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Плюе ли ви тоя на Конституцията втори път или дъждец вали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
простонаглоКиро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още