IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петя Аврамова: Работи се усилено по водопровода за водата на Перник

Няма да се учудя по време на ремонта на язовир "Студена" да е източвана вода, посочи икономическият министър Емил Караниколов

09:50 | 20.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работи се усилено за стартиране на строителните дейности по водопровода за водата на Перник. Това обяви е ефира на БНТ  регионалният министър Петя Аврамова. Тя припомни, че е поет ангажимент проектът да може да бъде изпълнен в най-кратки срокове, да бъде издадено разрешение за строеж и да започнат и строителните дейности. В събота беше анонсирана идеята да се използва водопроводната мрежа на София, през която да се доставя вода за Перник.

Според министъра на икономиката за целта ще са необходими 45 дни. Очаква се държавното дружество "Монтажи" да изпълни проекта. Вече се работи по поръчка и доставка на материали. Очаква се проектът да струва около 25 милиона лева, добави Аврамова. 

"Нека да бъдем коректни. Не захранваме Перник с вода от София, а техническото предложение, което беше оценено като най-добро, това са допълнителни количества вода, които ще бъдат пренасочени от водосбора на Белмекен към яз. Бели Искър като се използва като транзитно преминаване ВиК мрежата на София" , обясни още регионалният министър.

За целта се изисква изграждане на допълнителен водопровод с дължина 13,5 километра, както и помпена станция в Мало Бучино. Аврамова уточни, че това е резервен авариен вариант, който ще бъде използван в тази кризисна ситуация и ще остане като резервен вариант и в бъдеще.

Тя увери още, че не се предвижда повишение на цената на водата в Перник. "Жителите на града няма да имат ангажираност към допълнителни средства, които да се заплащат във връзка с изграждането на това допълнително водозахранване, така че държавата поема изцяло финансирането на проекта", уточни Аврамова.

Министърът успокои и столичани, че няма да има застрашаване на водоснабдяването на София и за години напред има резервни количества вода. Тя е на мнение, че предложението ще мине в Столичен общински съвет, защото то е добро и е технически обосновано.

“Сушата не е само в Перник, а всички ВиК операторите трябва да въведат водни режими навреме, за да не се стига до спирането на водата”, допълни министърът. Аврамова очаква експертизата да си свърши работата като следи водните нива на всички водоизточници на питейна вода. 

“Възможно е да е източвана вода по време на ремонта на язовир "Студена", каза по Нова ТВ министърът на икономиката Емил Караниколов. – За добро или за лошо язовирите се държат на 60% и аз няма да се учудя по време на ремонта да е източвана вода."

Той е на мнение, че проблемът в Перник е сериозен и риторично попита, “какво значи, че на изхода на язовира си махнал уреда за разходомер, как изчисляваш каква вода пускаш".

По отношение на решението, което бе прието от правителството за изграждане на байпас за снабдяване на Перник с вода от "Белмекен", министърът обясни, че се взима един от притоците, които се вливат в "Белмекен".

По думите му реално това се прави всяка година и водата на столичани по никакъв начин не се засяга. Ще има монтиран разходомер и така ще се знае точно колко вода отида към Перник. Язовир "Бели Искър" разполага с около 9 милиона кубика, като притокът е по-голям от оттока.

“В момента София харчи около 180 милиона кубика на месец или между 400 и 500 хиляди кубика на денонощие. За Перник се гарантират 700 хиляди кубика на месец, смята Караниколов и постави акцент върху разликата в количествата.

Караниколов е категоричен, че индустрията в Перник няма да ползва от тази вода и, че законът по никакъв начин не позволява отклоняване на вода, която е за питейни и битови нужди.

“Законът е ясен, няма такъв ход, отсече министърът. На промишлеността е предложен вариантът за ползва вода от язовир "Пчелина", който е стар и се е ползвал. Там е нужно да се изградят 800 метра тръби и трябва да се направи ремонт на съществуващ канал, както и да се сложи разходомер, който незнайно защо е бил премахнат, заяви министърът и предупреди. – Сега си говорим за безводие, но няма да се учудя да си говорим пролетта или другата година за наводнения.

Емил Караниколов намекна, че язовирите в страната се държат на 60% и са като цяло компрометирани.

Той обясни това с неподдържаната инфраструктура, но и с безхаберие на управниците в годините след изглаждането. Много ВиК дружества са в тежко състояние и няма интерес към концесиониране, но София и Русе са дружествата, които са в добро състояние и това е благодарение на добрия концесионер.

Investor.bg припомня, че бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като на воден режим на 18 ноември 2019 г. мина цяла Пернишка област. На 16 януари правителството обяви, че прави нов холдинг, който трябва да събере всички ВиК дружества.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
"Няма да се учудя по време на ремонта на язовир "Студена" да е източвана вода, посочи икономическият министър Емил Караниколов". Г-н Министър направете проверка на ремонта, хипотезата Ви ще се потвърди...Медиите споменаха, че в завода работят 1500 човека....също така беше казано, че заводът има право да изгради собствени сондажи за вода, имат опция да ползват и друг язовир ама те не...ще ползваме питейната вода... поредица от грешни решения свързани с липса на компетентност и отношение, липса на морал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
храни... но не пои ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Тоя завод май бая народ храни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
potten
преди 4 години
Браео, ето че се работи по въпроса. Ще се проектира, ще се съгласува, ще се вземат разрешителните, и дано след 3-4 месеца да започне строителството след възлагането на спечелилия обществената поръчка. До тогава, нека да се разпредели водата в язовир Студена както за битово, така и за промишлено потребление, за да може Стомана Перник да птодължи работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още