IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петя Аврамова: Нужен е отделен контролен орган само за ВиК сектора

До пролетта на 2021 г. ще имаме изцяло прокопан тунел „Железница“, твърди регионалният министър

11:42 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

КЕВР да бъде разделена на две, като се създаде отделен контролен орган само за ВиК сектора. Това предложение отправи в ефира на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по повод новия Закон за ВиК, който предстои да бъде пуснат за обществено обсъждане до дни.

Според нея сегашният регулатор е създаден по закона за енергетиката, което пречи на гъвкавостта на неговата работа.

Аврамова припомни, че идеята за създаването на ВиК холдинг е от 2 години, а времето и ситуацията са показали, че създаването му е необходимо. „Целта е да се помогне и за стабилизирането на ВиК дружествата в страната. Най-тежко е финансовото състояние на ВиК в Добрич, Шумен, затруднения има и във ВиК Сливен. Има изготвен нов закон за ВиК, може би след 10 дни ще бъде качен за обществено обсъждане, в него е залегнал принцип за социална търпимост на цената, опериране на един ВиК оператор на една област“, каза Аврамова. 

Тя използва повода да добави, че времето от началото на пролетта се използва не само за ремонти, но и за строеж на големите обекти. На фона на пандемията строителството не е прекъсвало, увери министърът. И към момента има ремонтни дейности на АМ "Тракия" (в участъка от 13-и до 20-и километър) до 30 юли, за да бъде освободено движението. При АМ "Хемус" ремонти има от 19-и до 37-и километър. Там строителните дейности ще продължат и през летния сезон, каза Аврамова и добави, че до края на 2020 г. ще продължат ремонтните дейности в тунел "Витиня".

По отношение на тунел "Железница" и участъка преди това министърът уточни, че има добър синхрон между фирмите, копае се по 1,2-2 метра на денонощие, изпълнява се и първична облицовка. „Над 800 метра са прокопани и в двете страни на тунела, работи се много активно. До пролетта на 2021 г. ще имаме изцяло прокопан тунел“, каза Петя Аврамова.

Вероятно през юни ще бъде премахнат режимът на водата в Перник, съобщи още тя. По думите ѝ нв момента в язовир Студена има около 17 млн. кубически метра вода, а при количество от над 20 милиона започва изпускане на язовира. "Към момента язовирът е пълен, затова очаквам по преценка на РЗИ-Перник, както и на министъра на околната среда и водите, режимът на водоподаване в града да бъде премахнат още през юни”, каза регионалният министър.

Аврамова увери, че новият водопровод за Перник се ползва, а с отпуснатите средства вече се извършва рехабилитация, подмяна и изграждане на водопроводната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още