IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петя Аврамова: Цената на водата в Перник няма да бъде повишавана

Заради водната криза регионалният министър ходи с оставка в джоба

11:08 | 19.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Цената на водата в Перник няма да бъде повишавана, въпреки решението на КЕВР. Това обяви в ефира на Нова телевизия регионалният министър Петя Аврамова. Тя обясни, че да определи цената на водата е законово право на КЕВР, но решението трябва да се въведе след общо събрание а съдружниците във ВиК Перник, където държавата има 51% и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще гласува против. Гражданите на Перник да не се притесняват, прокуриста на ВиК Перник няма да вдигне цената, категорична беше Аврамова и увери, че прокуратурата ще получи пълна подкрепа по разследването на водната криза в града.

По думите ѝ няма регламентирано изтичане на вода към промишлени предприятия в Перник, а МРРБ ще заплати подмяната на разваления кран, през който изтичала вода. Той подава такава на два квартала и на предприятието „Стомана”.

"В момента през този кран се подава вода за питейно-битови нужди за промишлената зона. Имахме намерение подмяната на стане в понеделник", обясни регионалният министър и добави, че притокът в язовир "Студена" през миналата година е бил 41 милиона литра, а през тази - 11 милиона. 

Аврамова цитира доклад на "Софийска вода", според който 290 литра в секунда, което е 40% от дебита на яз. Студена, отиват за "Стомана Перник", който са потребявали 5 пъти повече вода за промишлени нужди, отколкото са заплащали. „В същото време това се водят загуби по мрежата, които гражданите на града така или иначе ще заплатят“, обясни регионалният министър.

От МРРБ поръчали доклада, който е изготвен между 25 и 29 ноември, когато Перник вече беше на воден режим. Не е ясно обаче от кога датират нарушенията и дали и в момента има такива.

„ВиК дружествата разполагат с апаратура, която може да констатира всички течове. Това, което излезе като данни за кражба на 290 л/с от завода в момента няма как да стане, защото тогава цялото количество, което се е подавало от язовира е 350л/с. Че има нерегламентирани хващания има, каза Аврамова, но не можем да кажемче 75% загуба на вода са 75% кражби“, обясни регионалният министър.

От МРРБ и ВиК ще дадем пълна информация. Ако бъде установена вина, аз мога да нося отговорност. Ако Борисов поиска моята оставка, аз мога да я подам, коментира още тя. По думите ѝ обявяването на бедствено положение в града щяло да позволи да бъдат съкратени сроковете за действия по предприетите мерки за борба с водната криза. 

Относно одобрените вчера от кабинета тарифи за тол таксите, Аврамова заяви, че цените, които са дебатирани с всички представители на превозваческия бранш, са били два пъти по-високи от приетите от Министерския съвет вчера.

„Първоначалните тарифи, които предложихме са от 45 стотинки на км за Евро 6, до 90 стотинки за Евро 1. Това е за превозни средства над 12 тона и над три оси”, обясни регионалният министър. „Смятаме, че това е разумният компромис”, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още