IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет хиляди миньори са застрашени от съкращения

Синдикатите протестират срещу решение на ековедомството да спре още един блок на ТЕЦ „Бобов дол” заради липса на сероочистваща инсталация

15:35 | 10.02.12 г.
Пет хиляди миньори са застрашени от съкращения

В декларация до премиера миньорските синдикати настояват незабавно да се пусне в експлоатация спреният блок на ТЕЦ „Бобов дол”. Това става ясно от текста на документа, изпратен до медиите.

Синдикатите възразяват срещу решението на Министерството на околната среда и водите да спре още един блок на топлоелектрическата централа, което ще има огромни социални последици за региона. Мотивът за закриването на дейността на блока е неизпълнението на екологичните анжажименти от страната на собствениците на централата, разписани с комплексното разрешително.

От началото на 2012 г. в ТЕЦ "Бобов дол" работи само единият от трите 210-мегаватови енергоблока заради липса на сероочистващи инсталации. През 2009 г. централата затвори единия от блоковете си, а в края на миналата година от експлоатация беше изваден още един.

От КНСБ заявяват, че с това действие екоминистерството изкарва на улицата над 5 хиляди миньори и енергетици и то в разгара на ледовитата зима. Застрашени от закриване са още 50-60 хиляди работни места, които пряко или косвено обслужват това производство.

Според синдикатите сероочистващата инсталация ще бъде пусната в края на март т. г. и затова настояват за отмяна на сегашното решение.

Синдикатите декларират готовност за ефективни стачни действия.

„За нас няма обяснение защо се пускат в работа четири блока студен резерв в ТЕЦ – Варна и се внасят скъпи въглища от Украйна, Русия и Виетнам, създават се работни места за други държави и се създава изкуствено безработица в България“, пише в декларацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още