IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перничани протестираха срещу местната топлофикация

Хората са недоволни от авариите и липсата на парно

17:46 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Недоволни перничани протестираха на площада пред Минната дирекция в центъра на града, предаде БТА. Хората се обявиха срещу нарушеното топлоподаване тази зима. С викове "Мафия" и "Оставка" бе посрещнат изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ АД Любомир Спасов.

"Аварията на 19 февруари извади "Топлофикация" от строя за по-дълъг период от време. Тя е много тежка и с неимоверни усилия успяхме да възстановим постепенно дейността на предприятието", каза Спасов. По думите му от 19 февруари до вчера дружеството не е работило на нормален режим, на което се дължат по-хладката вода и парно.

Според Спасов е бил използван предимно газовият трети котел, който е с двойно по-малък капацитет от основната мощност на централата - пети парогенератор. 

Щетите от аварията обаче все още не са напълно отстранени. Любомир Спасов увери, че основната мощност на централата - пети котел, е в добро състояние и всяка година в него се инвестират по 1 млн. - 1,5 млн. лв. Той оспори обвиненията, че се горят некачествени въглища.

Спасов увери, че другите случаи на нарушено топлоподаване се дължат на проблеми в мрежата, а не на проблеми в парогенераторите. Той каза на хората, че ще бъдат компенсирани за студените си радиатори.

Директорът упрекна абонатите, че дължат 40 млн. лв. за отопление. На възгласите "Оставка" отговори, че не е политическо лице, за да подава оставка.

Междувременно Министерството на енергетиката съобщи, че е започнало проверка на „Топлофикация Перник“ във връзка със зачестилите аварии и резултатите ще бъдат оповестени в петък, 9 март.

Към момента топлоподаването към абонатите е възстановено и дружеството работи в нормални експлоатационни параметри.

В началото на проверката зам.-министър Красимир Първанов обяви, че сметките на абонатите ще бъдат коригирани, като периодът, в който топлоподаването е било прекъснато, няма да бъде фактуриран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още