IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеевски напуска ДАНС, а Конституционният съд ще реши дали остава депутат

Да работим, съобразявайки се с публичните настроения и съобщавайки за конфликти на интереси, призова лидерът на ДПС Местан

10:20 | 19.06.13 г. 15
<p>
	<em>Делян Пеевски полага клетвата за постъпване на длъжността шеф на ДАНС. Снимка: БТА</em></p>

Делян Пеевски полага клетвата за постъпване на длъжността шеф на ДАНС. Снимка: БТА

ДПС и "Коалиция за България" ще се обърнат към Конституционния съд, който да определи статута на Делян Пеевски и дали може да се върне на депутатската банка след като решението за назначаването му на поста председател на Държавната агенция "Национална сигурност". До произнасянето на съда Пеевски няма да се възползва от правомощията си на депутат - няма да влиза в пленарната зала и няма да получава възнаграждение. 

Това обясни лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна. Няколко минути след 9 часа започнаха дебатите за отстраняването на Делян Пеевски от поста председател на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Решението на Народното събрание е показателно, че депутатите се вслушват в гласа на народа, отбеляза от своя страна Сергей Станишев. Вчера той, заедно с Лютви Местан внесоха предложението за отмяната на решението за назначението на Делян Пеевски начело на агенциятата за сигурност. Този законопроект беше приет с гласовете на 128 депутати. Нито един не се обяви против, нямаше и въздържали се. 

В своето изказване преди гласуването Станишев не пропусна да отчете авторитарното управление на кабинета "Борисов" - "управление, което източваше държавата, доведе икономиката до срив и постави малкия и средния бизнес на колене". Според Станишев сега трябват решителни и последователни действия, които да изчистят това.

Лидерът на БСП обясни, че именно това е наложило, наред със социалните мерки, да бъдат търсени промени в сектора на сигурността - за да има контрол и да не се използват службите за икономически и политическите интереси "за нуждите на една клика". 

Станишев се извини на парламентарната група и на членовете и гласувалите за БСП, защото подкрепата за кандидатурата е била с голяма вътрешна съпротива. Искането за подкрепата обаче е била направена заради подкрепата към кабинета "Орешарски" и с най-чисти и ясни мотиви - в стремеж да се постигнат истински резултати. 

Да работим, съобразявайки се с публичните настроения и съобщавайки за конфликти на интереси

Казусът „Пеевски“ изправя всеки български политик да съобразява своите решения не само с начина, по който той вижда политическите реалности, но и да си даде сметка и за публичните настроения. Това е една от поуките по този казус, изтъкнат още Местан в своето обръщение пред народните избраници. 

Лидерът на ДПС допълни, че изборът на Пеевски е бил грешка, но не и самата процедура - изборът на председател на ДАНС трябва да бъде правен именно от Народното събрание, защото това е един от най-публичните органи в страната.  Той коментира още, че следващата номиниция трябва да бъде извършена публично и с дебати. 

Местан заяви още, че случаят постави нови критерии пред всички партии и те не могат да се прилагат избирателно. Всички политици ясно трябва да заявяват конфликтите на интереси, които се появяват в работата им. „Така ще бъде, защото са прави протестиращите, да ни налагат нови стандарти за хигиена“, назидателно обяви той от парламентарната трибуна.

Тези стандарти трябва да важат за всички политици, включително и за първите държавни мъже на България.
Местан се обърна и към президента с въпрос дали съгласува своите назначения с някого, при положение, че призовава именно за това. „Именно на това учи казусът „Пеевски“, заяви още той.

Станишев заяви, че ще постави изискването пред финансовия министър да изиска информация за офшорни сметки на всички български граждани. Това е отговорът на БСП относно появили се информации, че президентът Росен Плевнелиев е източил фирма Lindner и е укрил 1 млн. долара в офшорни сметки. Информацията се появи в някои медии във вторник. 

От прессекретариата на Президентството категорично отрекоха тази информация. 

Янаки Стоилов от БСП доразви още тезата за офшорните фирми и поиска и медиите, които са собственост на офшорни компании да бъдат обявени, защото те определят публичния дневен ред. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Вижте нещо интересно: според друг колега от форум в Капитал, чрез назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС е направен опит да се противодейства на нова "Европейска наредба за разследване", обсъждана от ЕК. Повече за това, вижте коментар #47 от sergeevo, под тази статия: http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/06/17/2083659_gerb_niamali_nishto_protiv_delian_peevski_iskali/?ref=id#comment-62
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
...време е за истински конкретни действия по изчистването и елиминирането на престъпниците социалисти и депесари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 12
jelenski
преди 10 години
Казуса Пеевски е обеца на ухото на всички и няма да се повтори отново. Сега е време да се започнат истински действия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
БГ ман, в правилната посока мислиш според мен. Просто силата на протеста не бяха предвидили. Много си бяха повярвали. Интересното е, че това е жърва за опозицията, а нея я няма. Защо не питаха през цялото време, кой е дал толкова бърз достъп на Пеевски до секретната информация? Защо не питат щом е депутат, в качеството си на какъв заседава светкавично с Цацаров и Йовчев? Защо не питат за реабилитацията на ДС във външната политика?http://dnes.dir.bg/news/protest-ataka-izbori-2013-14202782?nt=4http://***.youtube.com/watch?v=C_nS1_zknMcА тук можете да видите с кой си другарува, задържаният вчера на протестите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 0
pantaleev
преди 10 години
Тези депутати не виждам за какво ги храним. Първо 128 са гласували от общо 240. И всичките 128 са с едно мнение. Цитирам :"Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно."При назначаването подобно развитие. Всичките са гласували за назначаването му, само тези от Герб са гласували против.Аз така като гледам ние може спокойно да минем с по 1-2 депутата от партия. За какво са ни всичките тези 240..... след като те мнение и идеи нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 0
aman_vd
преди 10 години
Ех Българи-о Българи-о до кога ли ще търпим още тази Червена ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
CGY
преди 10 години
Ако беше така, то можеше спокойно да сложат някой неизвестен послушко и да си свършат работата. Всичко стана прекалено показно и провокативно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Аз лично оставам с впечатление, че цялата хватка с Пеевски е била главно заради това той да има 1 седмица пълен достъп до цялата секретна информация в агенцията. Това че го издигнаха за шеф на агенцията а днес го свалят е само повърхността на нещата. Никой в БСП и ДПС не е толкова глупав че да не се сети за голямата обществена реакция срещу това назначение. Значи на ДПС им е трябвала информация, с която да унищожат конкурентните престъпни групировки. Може би през последните 4 години постъпленията им от престъпна дейност са на критичен минимум и сега са тръгнали да възстановяват обратно към тях престъпните приходни схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
georgi.benevolenet
преди 10 години
Колко пъти трябва да се обяснява и пише, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Да не мисли, че само ще разкарва как тези в Брюксел му давали кофа с ребра да яде? Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават все по-бедни. Няма ли самолети като братя Галеви или си чакат боя, които заслужават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
data
преди 10 години
"И как ги решихте? Като първата ви работа беше да промените закона за МВР - за да извадите ДАНС оттам. А втората ви работа - да прекроите закона за ДАНС така, че на практика да го напишете специално за Делян Пеевски. Така ли решавате вие горещите, належащи и жестоки финансови проблеми на хората?", натисна здраво Беновска, а Сергей Станишев се опули в най-буквалния смисъл и за няколко секунди загуби говор и картина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още