IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПАВЕЦ "Чаира" ще може да изпълнява ролята на енергиен резерв

Правителството реши да реализира проекта в язовир "Яденица", с който ще се подобри структурата на енергийните мощности в страната

15:33 | 15.06.22 г.
<p>
	<em>ПАВЕЦ Чаира. Снимка: НЕК ЕАД</em></p>

ПАВЕЦ Чаира. Снимка: НЕК ЕАД

ПАВЕЦ „Чаира“ ще може да изпълнява ролята на енергиен резерв. Това обяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов, цитиран от БТА.

„Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“ ще може да изпълнява ролята на енергиен резерв в електроенергийната система за период от 20 часа“, потвърди той на брифинг в Министерския съвет.

Александър Николов посочи, че днес правителството е взело решение за реализиране на проекта в язовир „Яденица“, което ще помогне за подобряване на структурата на енергийните мощности на страната.

„С това решение ще се увеличи обемът на долния резервоар на ПАВЕЦ „Чаира“ с 9 млн. кубика. По този начин централата ще премине от дневен към седмичен режим на изравняване на водните обеми и ще има възможност за работа в пълна генераторна мощност в продължение на 20 часа. Текущо тази мощност е 8 часа и половина. Капацитетът й ще се повиши повече от два пъти. Мощността ще нарасне до 22 часа и половина в помпен режим, като към момента е 11 часа“, обясни министърът на енергетиката. 

Investor.bg припомня, че доскоро множество наказателни процедури в сферата на околната среда и водите бяха причина за забавянето на разширението на ПАВЕЦ "Чаира" (проекта "Яденица"), макар че за модернизацията на съоръжението са отпуснати европейски средства. Очакванията на правителството бяха проектът да започне да се изпълнява по-късно през тази година.

Разширението на ПАВЕЦ "Чаира" чрез изграждането на язовир „Яденица“ беше одобрено още през 2012 г. Идеята предвижда разширението на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира" и реверсивен напорен тунел за връзка с яз. "Чаира". Той е със статут на проект от общ интерес за Европейската комисия.

Проектът обаче не можеше да получи финансиране по Националния план за възстановяване, защото не отговаряше на изисквания, свързани с опасения за нарушения на околната среда.

Правителството реши да учреди право на строеж върху имоти за изграждане на язовир „Яденица”, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Ще бъде учредено възмездно безсрочно право на строеж върху 55 поземлени имота публична държавна собственост в полза на „Национална електрическа компания" ЕАД за изграждане на националния обект язовир „Яденица" като част от Хидроенергиен комплекс „Белмекен-Сестримо-Чаира".

Имотите, върху които ще се изгради язовир „Яденица” се намират в общините Белово и Велинград (област Пазарджик) и са с предоставени права за управление на Министерство на енергетиката.

Хидрокомплексът заедно с Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа „Чаира" е стратегически за националната сигурност на България обект. Той е сред приоритетните проекти за осигуряване на балансиращи мощности за енергийната система на страната.

С цел повишаване ефективността на комплекса е предвидено увеличаване обема на долния изравнител на съоръжението чрез изграждане на язовир „Яденица" на нивото на язовир „Чаира" и свързването им с напорна деривация. Тази система от скачени съдове ще позволи прехвърлянето на води по гравитачен път от единия резервоар към другия, което ще увеличи обема на долния резервоар на ПАВЕЦ „Чаира" с 9 млн. куб м (от 5,6 млн. кубични метра на 14,6 млн. кубични метра).

Реализацията на проект „Яденица” е започнала през 1994 г. и се осъществява от НЕК. За да продължи изграждането на проекта следва да бъде издадено разрешение за строеж, за което е необходимо в полза на НЕК да бъде учредено възмездно право на строеж.

Решението на правителството не налага допълнителни разходи/трансфери или други плащания за сметка на държавния бюджет, уточниха от Министерския съвет.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още