IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партийните лидери се подготвят за коалиционни преговори

Представители на политическите сили вече поставят условия

11:39 | 15.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Резултатите от проведените вчера парламентарни избори показаха, че съставянето на правителство без коалиция от няколко партии е невъзможно. Кои политически сили обаче са готови на компромиси?

„Ние ще сме опозиция в следващото Народно събрание“, заяви пред bTV Тома Биков от ГЕРБ. Той обясни резултатите на партията си с „мръсната кампания, която се е водила от страна на Бойко Рашков“, и с машинното гласуване, което по думите му е предизвикателство за възрастните хора. 

По думите му предстоят важни решения, но ГЕРБ е основна политическа сила и няма да даде подкрепа за нито едно важно нещо, ако тя не бъде потърсена публично. Който говори, че няма да преговаря с нас, просто няма да получи никаква подкрепа по нито един въпрос, подчерта той.

БСП няма да участват в преговори с ГЕРБ и ДПС, заяви пред БНТ Иван Ченчев, член на Националния съвет на социалистическата партия. С "желанието на хората за новото", така от БСП си обясняват резултатите от парламентарния вот.

"БСП ще продължи да бъде диалогична. Това, което може да бъде поставено пред нас като задача, е да сближим позиции с партиите, особено с тези, които са на "новата вълна", въпреки че много от тях получиха резултат, който не ги задоволява", каза Ченчев.

Социалистът допълни, че за БСП не са важни имената на министрите и позициите, а политиките и програмите на партиите дотолкова да се сближат, за да се намери изход от кризата. Като приоритет той открои пенсиите и здравеопазването.

Отношенията на „Демократична България“ с партията на Кирил Петков и Асен Василев са добри и те виждат в тях естествен партньор, заяви пред bTV Борислав Сандов от ДБ. Той припомни, че предстоящите преговори няма да са само между "Продължаваме промяната" и „Демократична България“.

Според Сандов тепърва ще стане ясно дали ДБ би подкрепила коалиция с участието на БСП. „Аз съм по-скоро скептичен. Възможно е да има и правителство на малцинството с по-широка подкрепа“, смята той".

"Целта на „Възраждане” е да управлява България самостоятелно. Нашата подкрепа ще продължава да расте, докато не станем първа политическа сила", заяви пред Нова телевизия лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Той твърди, че ще се формира правителство, защото "такова е желанието на американското посолство, което контролира политическите процеси у нас". Костадинов обаче се опасява, че новият кабинет няма да бъде стабилен.

Лидерът на „Възраждане” се обяви и против въвеждането на еврото и ограничителните мерки заради пандемията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още