IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът създаде държавно предприятие за предоставяне на услуги от МВР

Предприятието ще предоставя услуги, свързани с регистрацията на автомобили

14:48 | 05.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Парламентът създаде държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". Това стана с приемането на промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР) на второ четене, съобщи БТА.

Центърът ще е със статут на държавно предприятие по Търговския закон и ще е със седалище в София. Териториалните му клонове ще се определят от министъра на вътрешните работи.

Предприятието ще предоставя услуги, свързани с регистрацията на пътни превозни средства; проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР. 

Сред услугите ще бъдат още дейности, определени със Закона за електронното управление и Закона за електронната идентификация и възложени с акт на Министерския съвет или на министъра на вътрешните работи.

Финансирането на дейността му ще се извършва чрез такси по Закона за движение по пътищата, Държавния бюджет чрез бюджета на МВР, приходи от собствена дейност, лихви по депозити на собствени средства и по просрочени плащания, както и дарения. 

По време на дебатите депутатите от БСП Красимир Янков и Атанас Мерджанов посочиха, че създаването на подобно предприятие е в нарушение на европейски норми. Янков смята, че е нарушено и българското законодателство. Според него министърът на финансите трябва предварително да попита Европейската комисия дали може да се прави такова предприятие, в което държавата да налива средства.

По думите на Янков Народното събрание няма право да въвежда норми, по силата на които да създава структури, осъществяващи прикрита търговска дейност, представена като административни услуги. Според Мерджанов промените в закона се приемат единствено заради това предприятие.

С приети текстове от промените се разреши изграждането на временни възпрепятстващи съоръжения и извън граничната ивица, в максимална близост до нея. Това ще се прави, когато са налице тежки теренни и други специфични условия и/или при доказана технико-икономическа целесъобразност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още