IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът сложи край на практиката да се прехвърлят задлъжнели фирми

Това решиха депутатите с окончателни промени в Кодекса на труда

12:59 | 13.12.17 г. 13
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

С окончателни промени в Кодекса на труда (КТ) парламентът сложи край на практиката да се прехвърлят задлъжнели фирми на клошари. Така недобросъвестните работодатели вече няма да могат да приписват фирмата си на трети лица и да бягат от финансови задължения към работниците.

Предвижда се предприятие, в което има наети работници или служители, да може да се прехвърли, след като отчуждителят изплати дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения, обезщетения, задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите, трудовите правоотношения с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на предприятието.  

С новите текстове не се позволява и на фирмите с наказателни постановления да участват в обществени поръчки.

С промените се засилват и контролните функции на Главната инспекция по труда /ГИТ/. Инспекцията ще може да започва процедура по несъстоятелност, ако не са изплатени заплатите на повече от 1/3 от работниците в предприятието. За тази поправка настояваше омбудсманът Мая Манолова.

Новата функция Инспекцията по труда ще започне да изпълнява от 31 март догодина, след като първоначалният срок беше 1 юли 2018 г., предава БТА.

Право на гарантирани вземания имат работниците и служителите, които са или са били в трудово правоотношение с работодателя, независимо от срока му и от продължителността на работното време. Вземанията са в размер на последните шест начислени, но неизплатени месечни заплати и парични обезщетения през последните 36 календарни месеца /три години/, предхождащи месеца, в който е вписано решението по несъстоятелност. 

Максималният месечен размер на гарантираните вземания се определя ежегодно със Закона за бюджета на ДОО и не може да бъде по-малък от две и половина минимални работни заплати към датата на вписване на решението в Търговския регистър.

Беше прието, когато вземанията на работниците, чиито правоотношения са прекратени през последните три години преди датата на вписване в Търговския регистър на решението, са само за начислени, но неизплатени обезщетения, дължими по силата на нормативен акт или колективен трудов договор, гарантираното вземане да е в размер на неизплатените обезщетения, но не повече от четирикратния размер на минималната работна заплата към датата на прекратяване на трудовото правоотношение.

Депутатите разпоредиха също обезщетенията да се изплащат не по-късно от последния ден на месеца, следващ месеца, през който е прекратено трудовото правоотношение, освен ако в колективния трудов договор не е договорен друг срок. След изтичане на този срок работодателят дължи обезщетението заедно със законната лихва.

Вземане на работник или служител, произтичащо от трудово или прекратено трудово правоотношение с длъжника до 6 месеца преди вписване на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност в търговския регистър, се вписва служебно от синдика в списъка на приетите вземания.

За предотвратяване и преустановяване на нарушения на трудовото законодателство контролните органи на ГИТ по своя инициатива или по предложение на синдикалните организации могат да дават задължителни предписания на работодателя и органа по назначаването за изплащане на неизплатените заплати и обезщетения след прекратяване на трудовите правоотношения. Копие от влязло в сила предписание се предоставя на работника или служителя по негово искане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 3
Мислещ
преди 6 години
Не, далаверата е когато нормални, работили и задлъжнели фирми се прехвърлят на клошари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Фадрома
преди 6 години
Въпрос с изключително повишена сложност:Какво отношение има съдружникът в едно дружество към задълженията му и с какво личността на този съдружник променя положението на работниците и служителите?Жокер: Говорим за дружество с ОГРАНИЧЕНА отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Ехее, бая години минаха преди да се решат на такава стъпка. От водене на дебати за поредния заем не им оставаше време. Сега и връщането на ДДС ако прекратят, ще е голяма далавера за държавата :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Колкото и да сме праведни на всички е ясно че трябва време, за да се отдели зърното от плявата. Не съм религиозен, но смятам че в библията правилно са посочени 40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
gabarduk
преди 6 години
за да теглиш кредит трябва нещо да заложиш, банката иска обезпечение така че ,не става. Но какво пречи да регистрираш фирма на клошар? Защо трябва да прехвърляш като можеш директно да му я регистрираш и ..... давайййй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Не знам защо е се цензурира "изm3кяри"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Правилно - тегли се кредит и погасяваш задължения. Чак след това продаваш, прехвърляш и правиш каквото си поискаш. Или обявяваш несъстоятелност. Тъй, че да няма как с3лските тарикати да обират само на хляба мекото, а дълговете да ги плаща някой друг. Ако искат - при обявяването на сделката трябва да има финансова гаранция, че купуващия може и иска да покрие задълженията. Трябва да натиснат и строителните фирми по тоя начин, малко да си седнат на г*за. А като цяло tyu показва защо е крайно негативно отношението към БГ предприемачите. Защото са някакви парвенюта-новобогаташи, които си мислят, че всичко им е позволено и те отговорност не трябва да носят. Понеже, видиш ли, имали пари. Дано по-скоро се изчисти страната от такива ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Що пък да е твоя, ако някой ти я е кредитирал даже и това да е само труд? За мен си е чист PR и преливане от пусто в празно, защото вече почти няма неизплатени заплати. Не засяга основните пробойни ДДС и корпоративен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Друже, ти си прав - да го ду*ат бедните! Конституцията затова е конституция, за да гарантира това. А тя защитава правото на труд. На клошаря освен да му ду*ат, какви други средства на труда могат да ползват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
khao
преди 6 години
никой не ти забранява да си продаваш фирмата ... къде видя такава забрана ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още