IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие оставката на правителството

Спор за Конституцията изнерви депутатите, но въпреки това извънредната точка за оставката бе гласувана

12:50 | 16.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

След близо 2 часа дебати, декларации и призив премиерът Бойко Борисов да се яви в Народното събрание, новите депутати приеха оставката на правителството.

Тя бе депозирана вчера от Борисов. "За" гласуваха 156 народни представители. Решението беше посрещнато в пленарната зала с аплодисменти.

оставка оставка

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Точката бе вкарана извънредно като първа точка в дневния ред. Това ядоса ГЕРБ. „На какво правно основание ще се гласува оставката“, попита Дани Каназирева от парламентарната група на партията. Според депутатите от групата оставката се внася, но не се подлага на гласуване в пленарната зала.

Председателят на парламента Ива Митева обаче обясни, че за да бъде обективирана, оставката трябва да бъде гласувана.

Ожесточени спорове възникнаха и за това дали премиерът да бъде изслушан по Плана за възстановяване.

Разпускането на Националния оперативен щаб също повиши градуса на напрежението и скара политическите сили в парламента, а здравният министър в оставка дойде да дава обяснения в пленарната зала.

"Не само че трябва да бъде гласувана, не само че трябва да бъде приета, но на този стол трябва да дойде този, който е подал оставка. Аз не съм сигурен вчера кой е депозирал оставката в деловодството. Аз не съм видял тук премиера Бойко Борисов, аз не съм сигурен дали не е направен някакъв преврат в държавата, не знам някой от вас видял ли го е, питам и медиите", каза Георги Свиленски от БСП.

След намесата на Тома Биков от ГЕРБ спорът се изнесе на тема познаване на Конституцията.

Адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ пък поиска гласуването да бъде пряко излъчвано по националните радио и телевизия, шегувайки се, че все още управляващата партия се нуждае от юридически консултации.

В края на дебатите Ива Митева разясни, че след приемане на оставката действащият кабинет продължава да изпълнява функциите до избиране на нов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още