IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие оставката на Антон Тодоров

По време на гласуването журналисти протестираха пред сградата на Министерския съвет в защита на свободата на словото

12:05 | 11.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Народното събрание прие оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. За оставката гласуваха 153 народни представители, против бяха 14, а въздържали се - 11. Народният представител внесе оставката си в деловодството на парламента в понеделник, 9 октомври, след като в края на миналата седмица се разрази публичен скандал, последвал заплахите му към журналиста и водещия на сутрешния блок в "Нова тв" Виктор Николаев по време на интервю в ефир.

Докато парламентът гласуваше оставката, журналисти протестираха пред сградата на Министерския съвет в защита на свободата на словото. Събитието бе организирано от Асоциацията на европейските журналисти.

След като парламентът прекрати пълномощията му на народен представител, Тодоров заяви пред "Фокус", че за известно време ще се занимава с основната си дейност, която е журналистика. Той вече имал няколко предложения за предавания, но щял да ги обсъди първо с премиера. Премиерът Борисов категорично бил против оставката му и много настоявал той да остане в парламента, добави Тодоров. 

Антон Тодоров беше и кандидат да оглави комисията по досиетата, но парламентът прекрати процедурата за избор на нов състав на комисията.

На въпрос на Виктор Николаев в петък дали изборът на изтребителите "Грипен" от служебното правителство на Огнян Герджиков е "продукт на определена шайка", Тодоров каза: "Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето й".

Вицепремиерът Валери Симеонов пък коментира как Виктор Николаев е назначен в Нова телевизия. "С конкурс ли сте назначен? Сложили са Ви на временен договор и са Ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре...", обърна се Симеонов към Виктор Николаев. 

По темата за скандалите с роднински назначения, Симеонов попита водещия: "Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде? Къде работят? Използвали са връзките на водещия на Нова телевизия? Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт". Всичко това предизвика силна обществена реакция. 

През уикенда Симеонов изпрати писмо до медиите в събота, в което заяви, че е подложен на „мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната“. „Настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път“, заяви той чрез пресцентъра на Министерския съвет.

"Темата няма какво повече да се дискутира, ще заведа делата в съда", заяви вицепремиерът в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR, запитан какво ще прави, след като 24-часовият ултиматум, който отправи към няколко български медии, вече изтече. "Използването на думата "ултиматум" в случая е неуместно, тъй като се опитах да дам срок на медиите да ми се извинят, след като прекрачиха закона и не отразиха позицията ми по скандала от петък. Освен това, във въпросния разговор с журналиста Виктор Николаев се опитах да направя нещо, което правят всички гости в телевизионните студиа - да изложа онова, което аз искам зрителите да чуят, не просто да отговарям на въпросите на водещите", категоричен бе Валери Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Преди дни оставка като депутат подаде и друг представител на ГЕРБ - Делян Добрев, но след емоционални дебати мнозинството гласува "против" и той остана в парламента. Антон Тодоров се отличи тогава с изказването си: "Аз съм като мумията, не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам. За ужас на червените".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още