IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли ветото върху промените в Закона за околната среда*

От БСП решиха да събират подписи за сезиране на Конституционния съд

12:47 | 14.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за околната среда, приети на 27 юли.

Народните представители гласуваха повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за околната среда със 138 гласа "за", 78 гласа "против" и два гласа "въздържал се", предаде БТА. 

Припомняме, че управляващите поддържат поправките, според които отпада двуинстационното производство във ВАС при обжалване на решения за инфраструктурни обекти с национално значение. Промяната беше подкрепена от работодателските организации и строителите, които искат облекчаване на процедурите по обжалване, а против нея се обявиха природозащитници. 

От БСП заявиха днес, че събират подписи за сезиране на Конституционния съд.

Нямаме притеснения за противоконституционност на закона, заявиха от ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя, че не трябва да се премахва втората инстанция, а да се съкратят сроковете за произнасяне на съда по жалбите, съобщи Dnes.bg.

Крум Зарков (БСП) добави, че решаването на проблема със злоупотребата с права не може да бъде отмяната на права, предаде БТА.

Ивелина Василева (ГЕРБ) посочи, че промените целят ускоряване на процедурите с национално значение и от стратегическа важност. По думите й почти няма процедура, която не е забавена при обжалване с поне година, а в някои случаи и с две години.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в законодателните промени се залага съдебна бързина - съдебнте казуси трябва да приключват в рамките на шест месеца. Като народни представители нямаме притеснения относно противоконституционноста на закона, отбеляза Цветанов.

Подкрепа от името на ДПС за законодателните изменения обяви депутатът Ерджан Ебатин.
Остри реплики народните представители си размениха по отношение на неправителствените организации.

Според Георги Марков (ГЕРБ) „някой се опитва да се качи на главата на правителството“. Той посочи, че НПО-та си позволяват „истерично да политизират“ и ги призова, ако желаят да участват в политическия живот, да си направят партия и да влязат в парламента.

Искрен Веселинов от Обединени патриоти коментира, че екоорганизациите са превърнали дейността си в непрекъснато противопоставяне на правителството. Според него за тези дружества по-важен е животът на несъществуващи животни, отколкото на хората. Имаме един много малък брой обекти, които трябва да спасим от това да се въртят като параграф 22 в съдебната система, посочи той.

Атанас Костадинов (БСП) заяви, че го "побиват тръпки", когато тук се говори за всички неправителствени организации като за рекетьори. Той напомни, че представителите на неправителствените организации са преди всичко граждани на страната.

*Новината е допълнена в 14.00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Не само втората инстанция, трябва и първата да се премахне. Колко хора умряха и ще умрат от старост докато дочакат Струма да се случи. Верно, че не е много демократично, ама Корнелия да реве за демокрацията ми е малко странно. Той кметът на Ниш каза по едно предаване, че магистралата до Белград вече повече от осем години се довършва, но за сметка на това имат демокрация :)"Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя, че не трябва да се премахва втората инстанция, а да се съкратят сроковете за произнасяне на съда по жалбите, съобщи Dnes.bg."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още