IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът облекчи финансовата тежест за бизнеса с отпадъци от метали

Банковата гаранция за издаване на разрешение за дейности с отпадъци от черни и цветни метали се намалява на 15 хил. лв.

15:15 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът намали от 25 хил. лв. на 15 хил. лв. банковата гаранция, необходима за издаване на разрешение за дейности с отпадъци от черни и цветни метали. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за управление на отпадъците.

С измененията беше въведена банкова гаранция в същия размер и за издаване на разрешение за дейности с излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и излезли от употреба моторни превозни средства, поради необходимостта от ограничаване на нелоялната конкуренция. 

Според закона към размера на банковата гаранция се добавят и допълнително по 5000 лв. за всяка площадка, на която се предвижда да бъде извършвана дейността, предава БТА.

По-рано с измененията депутатите приеха, че сделките със скрап на стойност до 100 лева годишно ще се разплащат в брой, над тази сума – безкасово.

Парламентът намали наполовина имуществената санкция, с която се наказва едноличен търговец или юридическо лице, което извършва дейности с отпадъци от черни и цветни метали без разрешение, приема от физически лица на такива отпадъци, които нямат битов характер, или извършва разплащания по сделки с отпадъци в нарушение на изискванията. Досега санкцията беше от 30 хиляди до 100 хиляди лева, а сега ще бъде от 15 хил. до 50 хил. лева.

Уточняване на понятията полимери и пластмаси наложи отлагането на приемането на второ четене на последния параграф от измененията в закона.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още